vestnik

Ponuditi največ, kar v tej obliki lahko. Kako izbrati pravo srednjo šolo?

Ines Baler, 10. 2. 2021
Dreamstime
Bodoči dijaki bodo srednje šole 12. in 13. februarja spoznavali preko spletnih orodij. Šole pa ne izključujejo možnosti, da bi v prihodnje, če se bo situacija izboljšala, pripravile oglede šolskih prostorov.
Aktualno

Realnega vpogleda v šolske prostore in sodelovanja na delavnicah ne bo, se pa ravnatelji zavedajo, da so vsi v enakem položaju.

Pred devetošolci so še zadnji tedni razmisleka o izbiri prave srednje šole. Nekateri so že odločeni in le sledijo zastavljenemu cilju, drugi bodo pomembne informacije iskali na prihajajočih informativnih dnevih. Ti bodo letos tako kot izobraževanje potekali na daljavo in preko spletnih aplikacij. Informativna dneva bosta 12. in 13. februarja, nanju pa so pomurske srednje šole že skoraj povsem pripravljene. Prilagodile so se situaciji in bodo skušale bodočim srednješolcem na najboljši možen način ponuditi vse potrebne informacije. 

171f06bb96a53f86f62e71ed1b1baa97
Ines Baler
Slika je simbolična.

Ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Zvonko Kustec pravi, da bo koncept predstavitve njihove šole takšen kot je vsako leto v živo, le s to spremembo, da bo tokrat izveden na daljavo. Pripravljajo uvodno prireditev, predstavitev programov in šole, ponudili pa bodo še predstavitev po strokovnih aktivih. Profesorji bodo bodočim dijakom povedali, kaj se dogaja pri njih, kakšne dodatne dejavnosti ponujajo, katera tekmovanja se izvajajo in podobno. V preteklih tednih se je šola že predstavljala na daljavo, pozdravili so nekatere osnovne šole in sodelovali na tržnicah srednjih šol. Kustec je ocenil, da so na šoli že prejeli dodatna vprašanja in prošnje po podrobnejših informacijah, se pa pozna, da letos vse poteka na daljavo. »Na informativnem dnevu bomo najprej predstavili šolo in dejavnosti skozi oči dijakov in profesorjev na daljavo. To bo neke vrste prezentacijski in kulturni video dogodek, kjer bo govora o šoli, predmetnih področjih, nekaj bo glasbe, vidno bo dogajanja na šoli v različnem časovnem obdobju,« pa našteva Roman Činč, ravnatelj Gimnazije Murska Sobota. Šolarje bo pozdravil tudi sam, v interaktivnem delu pa bodo lahko bodoči dijaki zastavljali vprašanja. Že tedne prej so srednje šole na spletnih straneh pripravile številne video vsebine in informacije o programih. Činč doda, da pri njih najdejo kontaktne številke, rokovnik za vpis, zainteresirani pa si lahko ogledajo še njihove oddaje, intervjuje z nekdanjimi dijaki... »V preteklosti se je dostikrat zgodilo, da so na informativni dan prišli tudi starši zainteresiranih učencev za vpis, ki so tudi sami obiskovali Gimnazijo Murska Sobota. Poleg obujanja spominov, opažanja napredka v sami stavbi je bilo mogoče pojasniti razlike med zdajšnjim in nekdanjim gimnazijskim programom. Letos pa bomo delo in vzdušje poskušali prikazati na virtualen način,« eno od sprememb poda Činč.

c4e3d2b050c82058108e457164dfd817
Nataša Juhnov
Sodelovanja pri različnih eksperimentih in prikazih v tem šolskem letu ne bo. Nad tem so razočarani tako predstavniki srednjih šol kot bodoči srednješolci.


Aktivnosti potekajo že več tednov
Manko vtisa informativnih dni bodo opazili predvsem tisti, ki se zanimajo za poklicne šole, menijo nekateri ravnatelji. »Informativna dneva na naši šoli sta bila paša za oči in tudi za okus. Imeli smo kaj pokazati, ker se je vse dogajalo v živo. Pokazali smo pouk kuharstva, predstavili turizem in goste tudi postregli,« pravi Janja Prašnikar Neuvirt, ravnateljica Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. Poudarja, da so informativni dnevi pomembni predvsem za tisti delež učencev, ki še ni sprejel odločitve o nadaljnjem izobraževanju. Tudi dijaki in profesorji na radenski šoli bodo februarja pripravili spletno predstavitev programov, pripravili so film o šoli in druge video vsebine ter bodo na voljo za dodatna vprašanja. Ravnateljica še napove, da bodo pripravili kulinarično-turistične delavnice v živo, če bo v prihodnjih mesecih epidemiološka situacija to dopuščala. Ob klasičnih terminih, v petek ob 9. in 15. uri ter v soboto ob 9. uri, bosta informativna dneva potekala tudi na Dvojezični srednji šoli Lendava. Ravnateljica Silvija Hajdinjak Prendl pravi, da bo skupni del prireditve pripravljen vnaprej, potem pa se bodo učenci razdelili po spletnih sobah in v živo poslušali predstavitev in imeli možnost spraševanja. Pri pripravi predstavitve sodelujejo tako profesorji kot zdajšnji ter bivši dijaki lendavske šole. Že decembra so pripravili virtualni dan odprtih vrat. Hajdinjak Prendlova je dodala, da je bil odziv dober, ogledov je bilo veliko, virtualni ogled šole pa so poslali tudi po osnovnih šolah. »Prosili smo jih, da si ga ogledajo pri razrednih urah. Šole so to sprejele in 8. ter 9. razrede popeljali po naši šoli, 12. in 13. februarja pa bo poudarek na predstavitvi posameznih programov.«
Tudi Srednja zdravstvena šola Murska Sobota je že decembra začela s prvimi virtualnimi delavnicami in spoznavanjem poklicnih področij, minuli mesec pa so pripravili še obširnejšo predstavitev posameznih programov. Ravnateljica Zlatka Lebar pravi, da so bili bodoči dijaki kar precej radovedni, iz prve roke pa so jim odgovarjali tudi sedanji dijaki. »Informativni dan 12. februarja bo ob 10. in 15. uri, 13. februarja pa ob 12. uri,« napove ravnateljica. Šole so sprva dobile navodilo, da informativni dnevi potekajo istočasno, ob ustaljenih terminih, pozneje pa jim je ministrstvo v okrožnici sporočilo, da lahko ure tudi prilagodijo, da zaradi prezasedenosti ne bi prišlo do zrušitve spletnih programov. »Bodočim dijakom bo manjkal vtis prostorov.  Ko so prišli, so lahko šolo doživeli, videli in začutili. Razmišljamo, da če bi se razmere v prihodnje umirile, bi odprli vrata šole za zadnje obiske, da bi učenci lahko doživeli sam prostor,« še pove Lebarjeva.

6cddc1dcef1a516cb08146da45c5ff5c
Ines Baler
Slika je simbolična.


Izbrati tisto, kar vas veseli
Po besedah ravnateljice Biotehniške šole Rakičan Simone Potočnik so mladi spretni, vajeni spletnih okolij in bodo informacije o srednjih šolah pridobili. »Ni pa to tisto, kar bi lahko pokazali v živo. Lahko bi nas spoznali od znotraj, videli praktični del, zgradbo, potek šolanja. Včasih se bodoči dijaki za določeno šolo odločijo tudi zaradi učiteljev, izgleda stavbe. Tako vsaj ugotavljamo v odzivih, ki jih prejmemo v anketah.« Tudi šola iz Rakičana je predstavitveno gradivo razposlala po osnovnih šolah, imeli so predstavitve v živo z devetošolci preko platforme Zoom, informacije ponujajo na spletni strani in še na nekaterih portalih. »Poskusili smo izkoristiti čim več spletnih možnosti, največ pa smo bili v navezi z osnovnimi šolami in svetovalnimi delavci, da so naše predstavitve posredovali bodočim dijakom,« opiše Potočnikova. Posebno spletno stran z informacijami o informativnih dneh pa so pripravili na Srednji poklicni in tehniški šoli. Ravnatelj Ludvik Sukič poudarja, da je na voljo ogromno gradiva, brošur, oddaj in opisov. Prihodnji teden v petek in soboto bodo posamezne programe predstavili dijaki in profesorji, Sukič pa še izpostavi, da velja dobro premisliti in izbrati šolo, ki jo bodo mladi obiskovali z veseljem. S tem pa je povezana tudi motivacija za učenje. Doda, da v letošnji situaciji pridejo do izraza tudi posnete šolske oddaje, saj lahko preko njih učenci spoznajo življenje na šoli skozi dijaške oči. »Žal je situacija taka po celi Evropi in svetu, morali smo se prilagoditi in na ta način želimo naše programe predstaviti v najboljši možni obliki,« zaključi Sukič.
Ekonomska šola Murska Sobota (EŠMS) je januarja za vse devetošolce in starše že pripravila dve prestavitvi šole, ki so ju naslovili Kažipot po izobraževalnih sistemih EŠMS. Ravnatelj Darko Petrijan zatrdi, da se je virtualnih dogodkov udeležilo okoli 150 osnovnošolcev. »Z odzivom smo zadovoljni. Opazili pa smo manjšo težavo, saj povabilo ni doseglo vseh učencev osnovnih šol.« Prihodnji teden bodo bodočim dijakom skušali podati vse ključne informacije, program pa bodo popestrili še s kulturno-umetniških programom. Zavedajo se, da bi bil informativni dan v živo dosti bolj pristnejši, se pa bodo maksimalno potrudili tudi pri spletni izvedbi. »Predstavili bomo tudi pouk pri naravoslovnih in družboslovnih predmetih ter strokovno-teoretičnih predmetih, da bodočim dijakom čimbolj približamo šolski utrip,« napove ravnatelj in še pripomni, da bo beseda tekla tudi o številnih ekskurzijah, praktičnih usposabljanjih v tujini, raziskovalnem delu, štipendijah...

Točne termine in povezave do spletnih videokoferenc bodo srednje šole objavile na spletnih straneh.  

informativni-dnevi srednje-šole
Kaj zdaj berejo drugi