vestnik

(FOTO) Porabci podarili maske in zahtevajo, da se spet odpre mejni prehod Verica-Čepinci

Silva Eöry, 20. 4. 2020
Nataša Juhnov
Predaja zaščitnih mask na mejnem prehodu Hodoš
Aktualno

Po izbruhu novega koronavirusa je vodstvo Urada za Slovence v zamejstvo in po svetu na rojake v zamejstvu in po svetu naslovilo pismo s prošnjo za pomoč Sloveniji pri spopadanju s pandemijo. Matični domovini so na pomoč priskočili porabski Slovenci.

Zveza Slovencev na Madžarskem je ob pomoči sodelavcev Razvojne agencije Slovenska krajina organizirala šivanje 5500 pralnih zaščitnih mask. 3500 so jih razdelili v Porabju, dva tisoč, ki so jih namenili matični domovini, pa so danes dopoldne na mejnem prehodu Hodoš-Bajansenye predali predstavnikom murskosoboške izpostave Civilne zaščite. Dogodku je prisostvovala tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

hodoš.-koronavirus, predaja-mask, ministrica-za-zamejstvo-dr
Nataša Juhnov
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch (levo) in generalna konzulka Republike Slovenije v Monoštru Metka Lajnšček.

hodoš.-koronavirus, predaja-mask, ministrica-za-zamejstvo-dr
Nataša Juhnov
Zaščitne maske so predali člani Zveze Slovencev na Madžarskem ter Državne slovenske samouprave. Od leve: Karel Holec, Andrea Kovacs, Jože Hirnök in Gyöngy Bajzek.

hodoš.-koronavirus, predaja-mask, ministrica-za-zamejstvo-dr
Nataša Juhnov
Predaja zaščitnih mask na mejnem prehodu Hodoš

»Ne gre za število mask, gre za njihovo izjemno lepo gesto, ki kaže na povezanost Slovencev tako v matični domovini kot naših Slovencev, rojakov v Porabju,«  je poudarila ministrica, ki so jo porabski rojaki seznanili tudi z dejstvom, da je bil na žalost samo po dveh tednih odprtja minuli četrtek spet zaprt mejni prehod Verica-Čepinci. »Verjamem in vem, da številke teh, ki prehajajo mejo, niso velike, ampak to ne šteje, gre za to povezanost življenja z obeh strani našega slovenskega narodnega prostora,« je poudarila ministrica.

čepinci, meja, mejni-prehod, koronvirus, zaprtje-mejnega-prehod-čepinci-verica
Nataša Juhnov
Mejni prehod Čepinci
S temi besedami se je strinjala Andrea Kovacs, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem, ki si skupaj z drugo krovno organizacijo porabskih Slovencev, Državno slovensko samoupravo, prizadeva, da bi se omenjeni mejni prehod ponovno čimprej odprl: »Pred tridesetimi leti, ko v Porabju še nismo imeli nobenega mejnega prehoda, smo bili v isti situaciji kot danes, ko se moramo spet posluževati mejnega prehoda tukaj na Hodošu. Najbolj razočarani smo nad dejstvom, da Porabje, kjer živimo Slovenci, slovenska manjšina, zdaj spet nima odprtega nobenega mejnega prehoda z matično domovino. Upamo, da se bo to kmalu spremenilo.«

porabski-slovenci zsm hodoš čepinci maske