vestnik

Porabje: Zgodbe, ki pričajo o življenju in čustvih

A. Nana Rituper Rodež, 8. 6. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Marija Kozar Mukič in Martin Ropoša s knjigo.
Aktualno

V Pomurskem muzeju Murska Sobota so predstavili knjigo Pripovedno izročilo Slovencev v Porabju, ki so jo uredili Marija Kozar Mukič, Dušan Mukič in Monika Kropej Telban, izdal pa Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZ v Ljubljani in Državna slovenska samouprava na Madžarskem (DSS) iz Gornjega Senika. S posnetkov so zapisali 238 pravljic, pripovesti, zgodbic v števanovskem in gornjeseniškem narečju, ki so jih za boljše razumevanje prevedli še v slovenski knjižni jezik, priložen pa je še zvočni posnetek pripovedovalcev, kar da temu delu še posebni čar. Zajetna knjiga, ki je izšla v 400 izvodih, je že razprodana, zaradi velikega zanimanja pa naj bi jo ponatisnili.



Kot je povedala etnologinja Marija Mukič, se je s posnetki prvič srečala leta 2007, prepisovanja in obdelovanja obsežnega gradiva pa so se lotili šele sedem let kasneje. Gre za pravljice in pripovedke, legende in zgodovinske zgodbe, nekaj je živalskih, čudežnih, v njih nastopajo čarovnice, pa šaljive ali frdolice, kot jim rečejo Porabci, zbadljivke in izštevanke, zapisanih pa je tudi nekaj šeg in navad.

c05fd0b5838a81d6662cfc10c98ea328
A. Nana Rituper Rodež
Marija Kozar in Jelka Pšajd.


Sistematičnega prepisovanja se je lotil prevajalec in novinar Dušan Mukič, ki ni imel enostavnega dela, ko je bilo potrebno razvozlati zgodbe pripovedovalcev. Porabci tudi za ženske uporabljajo moško obliko, zato nemalokrat ni bilo enostavno povzeti na koga kaj leti in za koga gre, pojavljale pa so se tudi besede, ki jih ni razumel, in so mu jih znali razložiti le še najstarejši Porabci, je razložil. Zato so s to knjigo želeli ohraniti porabsko govorico, ki izginja, ter jo približati mladim, ki je ne poznajo več, saj, če se že učijo slovenske besede, se učijo knjižne slovenščine. »V teh zgodbah pa spoznamo tudi način življenja, razmišljanja in čustvovanja Porabcev. Zgovorno nam pričajo o tem, v kaj vse so naši predniki verjeli, česa jih je bilo strah in kako so hoteli zaščititi ali povečati svoj pridelek,« je ob tem še povedal.

cffb6f3628b99f0bafbc0688cf1b6d56
A. Nana Rituper Rodež
Od leve Dušan Mukič, Martin Ropoša, Marija Kozar Mukič in Jelka Pšajd.


Zgodbe je pripovedovalo 33 pripovedovalcev, večina iz Gornjega Senika in Števanovec, nekaj pa jih je bilo tudi iz Verice, Sakalovec in Slovenske vasi. Teh ljudi danes ni več, zato so zvočni zapisi toliko bolj dragoceni.

Od leve Dušan Mukič, Martin Ropoša, Marija Kozar Mukič in Jelka Pšajd. 
pripovedke porabje Marija Kozar Mukič Dušan Mukič
Kaj zdaj berejo drugi