vestnik

Porabski Slovenci: Odpreti je treba tudi mejni prehod Verica-Čepinci

Silva Eöry, 1. 9. 2020
Državna slovenska samouprava
Erika Köleš Kiss in Karel Holec sta danes naslovila pismo na odgovorne na madžarskem ministrstvu za notranje zadeve in jih zaprosila, da se odpre tudi mejni prehod Verica-Čepinci.
Aktualno

Kot smo že poročali, je zaradi vse večjega števila okužb z novim koronavirusom, Madžarska s 1. septembrom zaprla mejo za tuje državljane oziroma zelo omejila čezmejne stike. To je prizadelo tudi porabske Slovence, saj na območju, na katerem živijo, ponovno, tako kot spomladi, ni odprt noben mejni prehod proti Sloveniji.

Zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss in predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec sta zato v torek naslovila pismo na odgovorne na madžarskem ministrstvu za notranje zadeve in jih zaprosila, da se odpre tudi mejni prehod Verica-Čepinci.

»Na podlagi sporazumov o sodelovanju, sklenjenih med Madžarsko in Republiko Slovenijo, iz Slovenije k nam prihajajo različni strokovnjaki, poleg tega je na obmejnem območju veliko stikov med politiki, šolniki, kulturniki, novinarji in predstavniki s cerkvenega področja. Imamo tudi na primer slovenskega slaščičarja, ki ima slaščičarno v Monoštru, porabskega mladeniča, ki vsakodnevno odhaja na delo v Slovenijo, in še nekaj družin, katerih vsakodnevni stiki so zaradi ponovno hermetično zaprte meje zelo oteženi,« piše v pismu, v katerem je tudi izpostavljeno, da potovanje preko mejnega prehoda Hodoš-Bajánsenye za marsikoga za več kot 100 kilometrov podaljša vsakodnevno pot, hkrati to pomeni tudi približno dve uri izgube časa za učiteljice in vzgojiteljice, ki pomagajo v narodnostnih osnovnih šolah in vrtcih ter za vse druge dnevne migrante.

Erika Köleš Kiss in Karel Holec sta v imenu porabskih Slovencev podprla tudi prizadevanja za ponovno odprtje mejnega prehoda na Dolnjem Seniku, ki ga za svojo vsakodnevno pot do delovnega mesta v Avstriji poleg porabskih Slovencev radi uporabljajo tudi državljani Slovenije.

porabski-slovenci meja mejni-prehod-čepinci-verica