vestnik

Poslanci enotni na pomursko obarvani seji o geotermiji

Rok Šavel, 4. 3. 2022
Nataša Juhnov
Če bo vlada sledila predlogom odbora za infrastrukturo, se bo med drugim odpovedala koncesninam za geotermijo za letošnje leto. Podjetja, ki termalno vodo uporabljajo za potrebe kopališč, kot so denimo Terme Vivat in Sava turizem, ali v kmetijske namene, kot sta podjetji Ocean Orchids in Paradajz, iz tega naslova v državni proračun prispevajo okoli milijon evrov na letni ravni.
Aktualno

Na nujni seji odbora za infrastrukturo, okolje in prostor so bili soglasno sprejeti vsi predlagani sklepi, ki predstavljajo pomembno iztočnico za ureditev problematik v zvezi z geotermijo tudi v Pomurju.

Na današnji seji dražvnozborskega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor je bila na dnevnem redu zgolj ena točka: Geotermalna energija kot okoljsko sprejemljiv vir energije ter priložnost za učinkovito in večnamensko izrabo le te. Na sejo so bili vabljeni med drugim lendavski župan Janez Magyar in pomurski gospodarstveniki Roman Ferenčak (Ocean Orchids), Metod Grah (Terme Vivat) in Kristjan Magdič (Paradajz), ki so tudi sodelovali v razpravi in, predvsem zadnji trije, predstavili probleme, s katerimi se soočajo pri izrabi geotermalne energije.

Predlagane sklepe, ki so zelo pomembni tudi za prej navedene gospodarstvenike, saj gre za dejansko za njihova dolgotrajna prizadevanja, so poslanci sprejeli soglasno, brez glasu proti. Politika se je torej poenotila. In kaj so sprejeli?

1. Vlada RS v roku šestih mesecev pripravi predlog koncepta razvoja geotermalnih virov, globokih raziskovalnih vrtin v Sloveniji, njihove namembnosti v energetiki, kmetijstvu in turizmu ter z njim seznani državni zbor.

2. Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor predlaga vladi, da Uredbo o dopolnitvi uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo sprejme v obliki in vsebini z vsemi poslanimi dopolnitvami s strani ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo najkasneje do 31. marca 2022.

3. Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor predlaga vladi, da pripravi mehanizem obratovalne podpore za proizvodnjo topolote in hladu za primere reinjekcije v okviru Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih energije.

4. Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor predlaga vladi, da se koncesijske dajatve za geotermijo za letošnje leto ne zaračunavajo.

geotermija državni-zbor odbor-za-infrastrukturo
Kaj zdaj berejo drugi