vestnik

Poslanci v prvi obravnavi podprli zaprtje trgovin ob nedeljah

STA, Vestnik, 27. 5. 2020
Foto: Kum24
V Levici so v predlogu novele povzeli poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS) v poslanici pred praznikom dela, naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte.
Aktualno

DZ je s 65 glasovi za in 12 proti presodil, da je predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva nedeljsko zaprtje trgovin, primeren za nadaljnjo obravnavo. Slišati je bilo mnoge pozive k socialnemu dialogu, zato je v nadaljevanju obravnave pričakovati usklajevanje med socialnimi partnerji.

V Levici so v predlogu novele povzeli poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS) v poslanici pred praznikom dela, naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Kot izjeme bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in se nahajajo na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic. Cilj je vsem delavcem v trgovinah in v nekaterih povezanih dejavnostih zagotoviti proste nedelje in proste dneve, ki so po zakonu določeni kot dela prosti dnevi, poleg tega naj bi uresničili voljo volivcev, ki so se na referendumu enkrat že večinsko izrekli za to, da se trgovine ob nedeljah zaprejo. 

janez janša, državni zbor
Bobo
Državni zbor je s 65 glasovi za in 12 proti presodil, da je predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva nedeljsko zaprtje trgovin, primeren za nadaljnjo obravnavo.

Predlagatelji dodajajo, da se s predlogom zasleduje tudi cilje osvoboditve od nepotrebnega dela, opuščanja spodbujanja nenehnega trošenja ter zagotavljanja priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, razvijanje lastnih potencialov in kakovostno socialno življenje. Anketa, ki jo je skupaj s Centrom za družbene raziskave izvedel SDTS, je pokazala na 98-odstotno podporo nedeljskemu zaprtju trgovin med zaposlenimi v panogi.

Poslanci so v predstavitvi stališč poslanskih skupin večinoma izrazili podporo predlogu. Kdo od poslancev je predlogu naklonjen in kdo ne, si lahko preberete TUKAJ.

Sindikat podpira, zbornica nasprotuje

Sicer pa je predsednik vlade Janez Janša, ki je konec aprila že izrazil naklonjenost predlogu, že v torek zapisal, da ni primerno sprejemati takšnih odločitev brez predhodne obravnave na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS). Po njegovih besedah bodo trgovine ob nedeljah zaprte, razen nujno potrebnih izjem, dogovorjenih v okviru socialnega dialoga. Trgovine so zdaj zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa ob nedeljah in na dela proste dni zaprte. Vlada bo o tem, kdaj bi ta odlok lahko spremenila, razpravljala v četrtek. Zagovorniki odprtja so v trgovinski zbornici, kjer menijo, da zdaj ni čas za takšno odločitev, saj bi potrošnjo v tem času morali spodbujati in sprejemati ukrepe za ohranjanje delovnih mest.

dz zakon trgovina