vestnik

Poslanec NSi Horvat po sestanku s SDS: "V drugem krogu bodo stranke bolj pripravljene sodelovati"  

Timotej Milanov, 17. 7. 2018
Robert Balen
Predsednik republike Borut Pahor in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.
Aktualno

Nova Slovenija se po včerajšnji soglasni odločitvi izvršilnega odbora stranke umika iz koalicijskih pogajanj, ki jih vodi Marjan Šarec. Danes nadaljujejo pogajanja s SDS.

»Pričakujemo, da bosta stranki, ki sta dobili največje zaupanje volivcev, SDS in LMŠ, razumeli, da imata največjo odgovornost za vodenje te države in se bosta uskladili glede koalicijske pogodbe. V tej koaliciji pa bi bila nepogrešljiva tudi Nova Slovenija,« pravi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, ki dodaja, da gre zgolj za njegovo in strankino oceno o tem, kaj bi bilo za Slovenijo v dani situaciji najboljše in da je težko napovedati, kakšna bo nadaljnja dinamika koalicijskih pogovorov.


a7f470f887a35653323b1ae2d630f57c
Večer
Janez Janša in Marjan Šarec.

Janšev preklic pogajanj za NSi ne velja

Horvat meni, da je verjetnost, da bi prišlo do dogovora med petimi strankami, ki so že sedaj vodile koalicijska pogajanja, in Levico, relativno majhna. Nova Slovenija že nadaljuje koalicijska pogajanja s SDS, katere predsednik Janez Janša je sicer preklical vabilo predstavnikom parlamentarnih strank na koalicijske pogovore, a Horvat pravi, da za NSi preklic ne velja. Horvat še ocenjuje, da je malo verjetno, da bi potem, ko so vse stranke razen SNS in NSi, zavrnile Janševo vabilo, ta od predsednika republike Boruta Pahorja ta teden sprejel mandat za sestavo vlade. »Seveda govorimo zgolj o prvem krogu iskanja mandatarja,« še pove Horvat.


Skoraj nobena stranka si ne želi novih volitev

»Dosegli smo, da nam bodo še danes poslali programski del osnutka koalicijske pogodbe. Pri tem smo dosegli tudi soglasje o pobudi za dopolnitev obstoječega volilnega sistema, s katero bi volivci s preferenčnim glasom neposredno odločali o izvolitvi poslanca,« je po sestanku predstavnikov SDS in NSi povedal Horvat. Omenjena rešitev bi pomenila ukinitev volilnih okrajev, v Novi Sloveniji pa zaradi številnih razprav, ki so se o tem odprle po letošnjih volitvah, ocenjujejo, da je sedaj pravi trenutek za tovrstne spremembe. Kot je še povedal, so v SDS tudi podprli njihovo stališče, po katerem sta SDS in LMŠ najbolj odgovorni za sestavo nove vlade. Na vprašanje, ali ocenjuje, da bo v morebitnem drugem krogu koalicijskih pogovorov večja pripravljenost za sodelovanje med strankami z obeh političnih polov, Horvat odgovarja: »Glede na to, da si nobena razen dveh političnih strank v parlamentu ne želi novih volitev, verjamem, da bo v morebitnem drugem krogu večja pripravljenost za sodelovanje, če se bo ugotovilo, da po prvem krogu še nimamo mandatarja.«
volitve koalicija