vestnik

(POSLANICA MINISTRA ZA DELO) "Aktualne ostajajo zahteve delavcev po čim bolj varnem in zdravem delovnem okolju in pravičnem plačilu"

Vestnik.si, STA, 1. 5. 2022
Vanesa Jaušovec
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je v poslanici pred 1. majem poudaril, da je delo pomemben del našega življenja in vrednota, ki skupaj z znanjem daje vrednost naši družbi.
Aktualno

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je v poslanici pred 1. majem poudaril, da je delo pomemben del našega življenja in vrednota, ki skupaj z znanjem daje vrednost naši družbi.

"Solidarnost je delavce pripeljala do uveljavitve osemurnega delavnika in osnovnih pravic iz dela, še vedno pa ostajajo aktualne zahteve delavcev po čim bolj varnem in zdravem delovnem okolju in pravičnem plačilu," je zapisal minister. Kot je izpostavil, so v skladu s strukturnimi reformami zvišali minimalno plačo in izboljšali razmere na trgu dela z uresničevanjem ciljev razvoja trga dela in politike zaposlovanja, ki temelji na evropski strategiji zaposlovanja.



Trga dela je zaznamovala tudi epidemija covida-19, ki je zahtevala hitre in učinkovite poteze. Tako so zagotovili ključne interventne ukrepe, kot sta začasno čakanje na delo in skrajšan polni delovni čas, s temi pa pripomogli k ohranitvi vsaj 300.000 delovnih mest. "Sprejete odločitve in ukrepi danes rezultirajo v rekordni brezposelnosti v zgodovini Slovenije, na kar smo lahko vsi ponosni," je navedel. Dodal je, da se povečuje obseg delovno aktivnega prebivalstva, vedno bolj pa naslavljajo izzive pomanjkanja delovne sile.


Na trg dela pomembno vplivajo tudi demografske spremembe, zato starejši delavci predstavljajo vedno bolj pomemben del delovne sile, je opomnil minister. Tej skupini zato namenjajo posebno pozornost, ključno pa bo tudi krepiti vseživljenjsko učenje za pridobivanje ustreznih sodobnih veščin. Minister je zapisal, da tako tudi v prihodnje prioriteta ministrstva ostaja spodbujanje neformalnega izobraževanja in usposabljanja zaposlenih in brezposelnih, z namenom dviga kompetenc, lažje zaposljivosti in konkurenčnosti na trgu dela. "Tudi spodbude za zaposlovanje bodo v novi finančni perspektivi, bolj kot do sedaj, povezane z usposabljanjem," je navedel.

Cigler Kralj
STA
Janez Cigler Kralj

V poslanici se je dotaknil tudi tehnološkega napredka, globalizacije, podnebnih sprememb in staranja prebivalstva, ki prav tako pomembno vplivajo na trg dela. Izzive na tem področju lahko po ministrovih besedah rešujejo le z zagotavljanjem kakovostnih, trajnostnih delovnih mest za vse, kar pa je mogoče doseči predvsem z vlaganjem v kakovostna delovna mesta in človeški kapital. Po njegovih besedah morajo obenem okrepiti tudi prizadevanja za izboljšanje varnosti in zdravja pri delu ter usposobljenost ljudi na trgu dela, za bolj poštene delovne pogoje in ustrezno socialno zaščito ter boljše usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja.

Minister je ob koncu poslanice ob prazniku tudi čestital vsem delavkam in delavcem.

Poslanico sta spisala tudi predsednik vlade Janez Janša in predsednik države Borut Pahor. 

poslanica praznik delavci ministrstvo
Kaj zdaj berejo drugi