vestnik

(Poslanica škofa Leona Novaka) »Kaj iščete živega med mrtvimi, ni ga tukaj«

Mag. Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji, 17. 4. 2022
Nataša Juhnov
Leon Novak
Aktualno

Evangelist Matej nam v zadnjem poglavju svojega evangelija opisuje prazen grob Jezusa, prepadenost ter začudenje žensk in rimskih vojakov. »Kaj iščete živega med mrtvimi, ni ga tukaj,« so besede angela ob praznem Kristusovem grobu.

Ena izmed najhujših novic v zaporu je: »Ni ga tukaj.« Zapornika namreč, ki mu je uspelo pobegniti iz zastražene jetnišnice. Pred časom sem spremljal dokumentarno oddajo, ki je prikazovala pobeg jetnika iz dobro zastražene jetnišnice. Kljub trdnim zidovom, vsem varnostnim standardom, stražam in alarmnim napravam nekaterim uspe, da čez noč izginejo. Ko nastopi jutranje bujenje, je celica prazna, kar takoj sproži preplah in obsežne iskalne akcije.

Nekaj podobnega so doživeli rimski vojaki ob Kristusovem grobu. Razumljivo je, da so bili vajeni čuvanja strateških točk, jetnišnic ali mestnih vrat. Da bi stražili mrtveca, ki je položen v skalnat grob, zadelan z ogromnim kamnom, to pa je že nekaj nevsakdanjega in milo rečeno čudnega. Na velikonočno jutro so ta nevsakdanji in čudežni dogodek doživeli tudi sami. Nenadoma je nastal močan potres, angel je odvalil kamen od groba in sledilo je spoznanje, da Jezusa, katerega telo so tako strogo varovali, ni več v grobu – in to brez predora, odprtih ali izkopanih stranskih vrat. Izginil je pri zadelanem vhodu.

On, ki mu niti vojaki niso mogli preprečiti, da bi vstal od mrtvih, bo zato osebno poskrbel, da lepih cvetlic nekaj metrov nad našo krsto ne bomo potrebovali za vedno, saj nas bo sam pripeljal iz groba, ko nas bo obudil za večno življenje. Močno sporočilo, ki daje tolažbo in upanje vsem žrtvam, bolnikom in tistim, ki so na nasilen način izgubili življenje. Pri tem se naše misli in molitve še posebej usmerjajo v Ukrajino.

Marko Ivan Rupnik je v svoji knjigi Ljubezen pa ostane zapisal: »Ob koncu časov, ob paruziji, tj. drugem Kristusovem prihodu, se bo Gospod prikazal v moči svoje slave in bo prišlo do dokončnega razodetja resnice Boga in stvarstva. Drugi Kristusov prihod bo nebeško bogoslužje, v katerem se bo razodelo vse, kar je shranjeno in oživljeno v večnem Božjem spominu. To življenje, skrito s Kristusom v Bogu, se bo razodelo kot vesoljno vstajenje. Vsi bomo vstali. Tisti, ki so Kristusovi, bodo deležni slave njegovega poveličanega telesa, ker bodo končno in dokončno doživeli poosebljeno in nepropadljivo edinost, ki je značilnost Kristusovega telesa po vstajenju.«

»Ni ga tukaj.« To velikonočno sporočilo Matejevega evangelija o praznem grobu in vstalem Kristusu naj razveseli naše srce in naše misli v moči ter ljubezni Božjega Duha.

Vsem bralkam in bralcem Vestnika želim mirne, blagoslovljene ter veselja in ljubezni polne velikonočne praznike.

velikonočna-poslanica škof-evangeličanske-cerkve-av-v-sloveniji leon-novak