vestnik

Postanite najboljši mladi voznik Slovenije

Vida Toš, 28. 3. 2018
Polona Avanzo
Preizkus vključuje tudi preverjanje znanja prve pomoči.
Aktualno

Ker je kultura vožnje v Sloveniji precej nizka in tudi zato, ker so v Sloveniji mladi še vedno med najpogostejšimi povzročitelji prometnih nesreč, Avto moto zveza Slovenije (AMZS) mlade voznike vabi, da tekmujejo v tem, kdo je boljši voznik.

Glavni namen izbora je spodbuditi mlade, da o vožnji avtomobila razmišljajo, da se zavedajo vseh pasti vožnje in da se skušajo izogniti nevarnostim. Pomembno pa je tudi, da mladi, ki sodelujejo, svoje znanje prenašajo naprej in ozaveščajo tudi svoje vrstnike.



Mladi vozniki do 24. leta starosti, ki imajo opravljen program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, tako lahko opravijo preizkus znanja. Gre za test, ki ga najdejo na www.najboljsizavolanom.siin vključuje poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila.

efade6993b55cd4d3a30cbf3e1a9a984
Polona Avanzo
Kdo bo naboljši mladi voznik Slovenije 2018?


Najboljših sto pa se bo uvrstilo v praktični del tekmovanja. Ta bo v AMZS-jevem Centru varne vožnje na Vranskem 16. in 17. maja, ko bo polfinale. V tem se bodo mladi vozniki pomerili v najrazličnejših spretnostih in vozniških preizkušnjah. Zmagovalci gredo v finale, ki bo 24. maja. Finalisti pa bodo postali ambasadorji varne vožnje.

afc6418c539026f55a3b69dbae45be13
Polona Avanzo
Mladi vozniki se bodo v polfinalu pomerili v najrazličnejših spretnostih in vozniških preizkušnjah.



Najboljši na naših cestah
Manuel Pungertnik iz AMZS, ki z mladimi vozniki dela že dvajset let, izpostavlja, da je pomembna naloga spodbujanje strpnosti in kulture vožnje, saj lahko na ta način pomembno izboljšamo prometno varnost: "Z izborom Najboljši za volanom skušamo ozavestiti mlade, ki bodo v prihodnosti ustvarjali kulturo na naših cestah, naj se vedejo vzorno. Treba je vedeti, da mladi razmišljajo drugače kot starejši, zato je pri njih še toliko težje spodbuditi zavedanje, kaj na primer pomeni nekoliko višja hitrost. To je ena izmed stvari, ki jih bodo imeli možnost spoznati v praktičnem delu tekmovanja."


4aefa3a570b00cc28980e96b3a230e9a
Polona Avanzo
Avto moto zveza Slovenije je ponovno začela izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice v Sloveniji.

Lani je sodelovalo več fantov kot deklet, zato posebej pozivajo mlade voznice, naj se prijavijo in sodelujejo ter ovržejo stereotip o tem, da moški vozijo bolje.Pungertnik še izpostavlja, da so drugi vozniki in institucije do mladih velikokrat pretirano kritični: "Še enkrat izpostavljam strpnost med vozniki. Mladi morajo imeti možnost, da pridobivajo izkušnje, samo na ta način bodo za volanom vedno boljši. Drugi vozniki smo jim pri tem dolžni pomagati, pri tem je pomembno, da mlade tudi pohvalimo. Prepričan sem, da pohvala in motivacija naredita veliko več kot graja. Pa ne bodimo kritični le do drugih, temveč tudi sami do sebe in odpravljajmo napake. Na ta način bomo vsi skupaj prispevali k večji varnosti na naših cestah."

amzs mladi vozniki najboljši mladi voznik