vestnik

Postavili so jo na mestu zbiralnice mleka. Založe že od nekdaj zaselek, kjer sta vladali sloga in medsebojna pomoč

M. Ha., 12. 6. 2022
Goran Vadnaj
Ob novi kolesarski postojanki želijo vsako leto organizirati piknik.
Aktualno

Domačini vložili veliko ur prostovoljnega dela.

V Nuskovi so v zaselku Založe v uporabo izročili kolesarsko postojanko, ki so jo postavili na kraju, kjer je prej stala zbiralnica mleka. Kot je v govoru na dogodku poudarila domačinka Rozvita Jančič, so Založe že od nekdaj veljale za zaselek, kjer sta vladali sloga in medsebojna pomoč.

»Tisto, kar je naše prednike povezovalo, je bilo delo na kmetiji in ljubezen do nje. Delo na kmetiji pa je bilo v preteklosti garaško, zato so si sosedje priskočili na pomoč. Vsa večja dela so še pred nekaj desetletji opravljali skupaj, le tako je bilo hitreje, lažje in tudi prijetneje. Stkale so se močne sosedske vezi. Pri vsaki hiši je bilo tudi nekaj krav. Mleko so kmetje vozili s kolesi v dolino, kar je bilo precej naporno, in tako se je rodila zamisel, da bi imeli svojo mlekarno tu, v Založah. Naši očetje in dedki so polni zanosa kot že tolikokrat prej stopili skupaj in zgradili mlekarno. Zgradili so jo na zemljišču Karla Kranjca. Bili so ponosni nanjo, se zbirali vsako jutro in vsak večer, poklepetali, se nasmejali šalam in seveda izvedeli kaj novega. Otroci smo se z veseljem pridružili, se okrog mlekarne lovili ali se skrivali. Pri mlekarni so goreli kresovi, pri mlekarni so se odvijala 'šranganja' … tu je bilo skratka življenje.«

nuskova, kolesarska-postojanka, založe
Goran Vadnaj
Trak so prerezali predsednik vasi Franc Čurman, rogašovski župan Edvard Mihalič in najstarejša prebivalka zaselka Marija Vouri, ki šteje častitljivih 94 let.
Za vaško zbiralnico mleka in delo v njej je najprej skrbela Majda Kranjec, nato pa so njeno delo prevzeli Vourijevi in ga vestno opravljali vse do zaprtja zbiralnice leta 2010. Zgradba je nato samevala in izgubila svoj sijaj, zato so se vaščani odločili, da jo podrejo in na tem kraju postavijo kolesarsko postojanko. Predstavnik vasi Franc Čurman se je lotil organizacije, ideji so se pridružili še drugi prebivalci Založ, prisluhnila pa jim je tudi Občina Rogašovci z županom Edvardom Mihaličem na čelu. V ureditev postojanke so domačini vložili veliko prostovoljnega dela.

Na dogodku so v uvodu odigrali skeč v prekmurščini o nekdanjem družabnem življenju pri zbiralnici mleka, nato je bila proslava, ki so jo pripravili domačini. Kulturni program so pripravili predšolski in šolski otroci OŠ in VVE Sveti Jurij. Pri rezanju traku so sodelovali predsednik vasi Franc Čurman, župan Edvard Mihalič in najstarejša prebivalka zaselka Marija Vouri, ki šteje častitljivih 94 let. Najbolj zaslužni so prejeli tudi zahvale za trud. Po uradnem delu je bil piknik, ki naj bi postal tradicionalen.

občina naložba zbiralnica mleko