vestnik

Sproščanje ukrepov bo postopno. Kakšen je načrt?

Vestnik.si, 15. 2. 2022
STA
Mateja Logar in Janez Poklukar
Aktualno

Po posvetu slovenskega zdravstva v luči aktualnih epidemioloških razmer so sodelujoči predstavili ključne dogovore.

"Začrtali smo smer, kako iz primeža virusa, naš fokus je zasedenost bolniških postelj, predvsem intenzivnih," je povedal Poklukar. Ko bo v bolnišnicah okrog 300 bolnikov, od tega 80 na intenzivni negi, bo lahko prišlo do sproščanja, je še poudaril minister. 

Kar se tiče sproščanja ostalih ukrepov, so na posvetu opravili celovito razpravo. Pogovarjali so se o postopnem sproščanju PCT pogoja, o spremenjenih protokolih na smučiščih, v gostinskih lokalih, v javnih prevozih, o spremembah pri karantenah. Vsa ta priporočila stroke bodo prenesena do vlade, v naslednjih dneh bi lahko s spreminjanjem odlokov ta priporočila udejanjili. Poklukar se je zahvalil tudi državljanom za strpnost, solidarnost in upoštevanje ukrepov v zadnjih 23 mesecih, poudaril je tudi, da se približujemo endemični fazi. 

"Glede na nov karakter samega virusa, ki povzroča blažjo obliko bolezni, se lahko drugače odločamo o sproščanju ukrepov. V tem trenutku je število okuženih v Sloveniji še vedno sorazmerno veliko, zasedenost bolniških postelj stagnira, vendar je vseeno čas, da se začnemo pripravljati na vračanje v novo normalnost, v sproščanje ukrepov, vendar je potrebna določena mera previdnosti in postopnosti," je povedala Mateja Logar, vodja strokovne skupine za covid-19. 

Janez Poklukar
Bobo
Janez Poklukar

Opredelili so dejavnosti, v katerih je možnost okužbe majhna, to so trgovinska dejavnost, dejavnost na bankah, bencinskih servisih in podobno, kjer so predlagali, da se odpravi pogoj PCT, vendar bi še vedno veljala omejitev ljudi, ki so istočasno lahko v istem prostoru, še vedno so pomembni tudi splošni higienski ukrepi, kar je poudarila tudi Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine o cepljenju. 

Na posvetu so predlagali tudi spremembe pri delovanju kongresne, sejemske in gostinske dejavnosti, predlogi se bodo usklajevali med resornimi ministrstvi, potrdila jih bo vlada. 

Predlog je, da se iskanje stikov, kot je bilo znano do sedaj, ustavi, aplikacija Ostani zdrav bo ostala delujoča, karantene pa bodo ukinjene, je povedal Mario Fafangel, vodja predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. "Če si bolan, ostani doma, če veš, da si bil v stiku z okuženimi osebami, ravnaj v skladu s higienskimi ukrepi." 

Sprostitev je predlagana tudi pri zasebnih druženjih, brez pogoja PCT, pri obisku športnih dogodkov in podobno, vendar je treba, kot so poudarili strokovnjaki, iti v sproščanje ukrepov preudarno.  

Če bo vlada sprejela predloge, po 18. februarju covid-19 ni več karantenska bolezen, torej ne bo več karanten, je še dodal Fafangel. 

povet-slovenskega-zdravstva janez-poklukar