vestnik

Smiljan Hartman: "Pot, ki je ne bi več izbral"

Smiljan Hartman, A.N.R.R., 31. 8. 2022
A. Nana Rituper Rodež
Smiljan Hartman
Aktualno

Bil sem mlad, glasbenik, rad sem igral namizni tenis in se družil s prijatelji. Začeli smo kaditi travo, marihuano, kar ni bilo nič takega, potem je nekdo prinesel hašiš in leta 1997 sem preklopil na heroin, pravi Smilijan Hartman.

Takrat je bila poplava heroina pri nas, zdaj ga je po popularnosti nadomestil ekstazi in druge plesne droge, ki te dvignejo, a so še bolj nevarne.

Prvič mi je heroin vbrizgal kolega. Bilo mi je malo slabo, bil pa je tako dober občutek, fascinanten. Vsakič naslednjič, ko si vbrizgaš drogo, iščeš ta fenomenalni občutek, a ga ni več. Samo prvič je »flash«, po tistem sta le telesna potreba in odvisnost. Če ne dobiš droge, ti je slabo, bruhaš, čutiš bolečine, mrzlico, dokler se spet ne zadeneš. Nikoli več pa ne doživiš tistega fantastičnega občutka.

Ampak ko sem se vrnil, v isti krog ljudi, so mi spet ponudili drogo. Če ne vzameš, nisi več njihov. Pa sem vzel.

V začetku sem svojo odvisnost znal dobro prikrivati, pozneje pa je bilo hudo. Opazili so, da sem izgubil voljo do vsega, kar sem imel rad, do glasbe, konjičkov ... Na vse načine so me starši skušali rešiti odvisnosti. Oče me je vozil v Novo Gorico, Ljubljano, v centre za odvisnost, moral sem tudi v komuno in leta 2005 sem se uspešno očistil. Ampak ko sem se vrnil, v isti krog ljudi, so mi spet ponudili drogo. Če ne vzameš, nisi več njihov. Pa sem vzel.

Ni se enostavno izkopati iz krempljev droge. Tudi strokovnjaki pravijo, da toliko časa, kot drogo zlorabljaš, potrebuješ, da se očistiš. Fizično se v nekaj dneh, ostane pa na psihi. Vsak dan se boriš, da ne boš spet vzel. Kdor pravi, samo enkrat bom še vzel, naslednji dan že išče dilerja. Tudi sam sem še dvakrat zdrsnil v heroin, ker se je pojavil diler in me je premamilo. Po čisti neumnosti. Ni nujno, da imaš slab dan, lahko imaš slabih samo deset minut, pa spet začneš.

smiljan-hartman, sobočanec
A. Nana Rituper Rodež
Smiljan Hartman

Ko si na drogi, te lahko zvežejo in zaprejo, pa vedno najdeš način, da prideš do nje. Mene je oče zaklenil v stanovanje, pa sem jo dobil. Skozi okno. Dilerju sem vrgel denar, na vrvico zavezal cigaretno škatlo, v katero mi je dal drogo, in sem jo potegnil gor. Očetu je bilo čudno, kako sem zadet, če pa me je zaklenil. Danes pa je droga dostopna še bolj, celo prek interneta, naročiš na čudnih straneh in dobiš domov vse živo, od morfina do poživil. Pa še draga ni tako kot nekoč in lahko mladi še bolj eksperimentirajo.

Ko si na drogi, te lahko zvežejo in zaprejo, pa vedno najdeš način, da prideš do nje. Mene je oče zaklenil v stanovanje, pa sem jo dobil. Skozi okno. Dilerju sem vrgel denar, na vrvico zavezal cigaretno škatlo, v katero mi je dal drogo, in sem jo potegnil gor. Očetu je bilo čudno, kako sem zadet, če pa me je zaklenil.

Vedno večje potrebe po drogi vodijo v kriminal. Kako dobiti denar za drogo, je vsakdanji boj in prva misel, ko se zbudiš. Če za drogo nimaš denarja, si prisiljen krasti. Jaz nisem kradel zunaj, sem pa doma in sem družino spravil na kant. Kaj vse sem prodal, da sem prišel do odmerka. Tudi vso zlatnino, ki smo jo imeli. Mami je bila drag spomin, jaz pa sem imel za kakšen odmerek ali dva. Vrhunec pa je bil, ko sem prodal poročna prstana staršev. Koliko hudega lahko zaradi droge narediš sebi in najbližjim.

Hudo je, ko vidiš, kako so starši obupani in nemočni. Hudo je bilo, ko so me postavili pred vrata in me odslovili. Hudo je, ko nimaš doma in izgubiš vse zaupanje. Dolgo potem potrebuješ, da si ga pridobiš nazaj. Ljudje se te izogibajo. Meni je žal, da sem pokojno babico finančno izkoristil in se pri njej skrival. Imel sem prijatelja, s katerim sva se veliko družila, skupaj igrala in se tudi skupaj zadevala. Ko je vzel prevelik odmerek, me je pretreslo. Takrat sem se zamislil, da sem jaz preživel, on pa ni. Tudi jaz sem bil že trikrat na pragu smrti in sem že z višine gledal na svoje telo. Pa sem se vrnil.

Imel sem prijatelja, s katerim sva se veliko družila in se tudi skupaj zadevala. Ko je vzel prevelik odmerek, me je pretreslo. Takrat sem se zamislil, da sem jaz preživel, on pa ni. Tudi jaz sem bil že trikrat na pragu smrti in sem že z višine gledal na svoje telo.

Ne bi šel še enkrat skozi to. Mladim bi svetoval, naj niti pod razno ne poskusijo drog in naj ne eksperimentirajo. Tudi s travo ne, nič dobrega ni v tem, samo v odvisnost vodi. Potem pa nisi več ti, spremeni se ti osebnost, razmišljanje, odnos do ljudi, vse je drugače. Z drogo si lahko samo zafuraš življenje.

Zdaj hodim na terapijo in skušam živeti običajno življenje, spet se posvečam glasbi, športu in psu in tudi mladim pravim, naj namesto drog raje izberejo glasbo, šport, ljubezen, ljubezen do življenja … Veliko stvari je boljših od drog. Naj ne grejo po tej poti, kot sem jo prehodil sam. Pregrozno je, iz lastnih izkušenj povem.

smilijan-hartman droga odvisnost