vestnik

Potrjen je drugi primer okužbe s koronavirusom v Sloveniji

Vestnik, 5. 3. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Aleš Šabeder, zdravstveni minister v odhodu, je danes podal nove informacije o prvem potrjenem primeru okužbe s koronavirusom v Sloveniji.

Uvodoma je Šabeder dejal, da se informacije še zbirajo, je pa bilo že ugotovljeno, da je bilo kontaktov z moškim kar veliko. Potrdil je, da je v Sloveniji potrjen drugi pozitivni vzorec, gre pa za osebo, ki je bila v stiku z okuženim moškim. Vsi postopki tečejo, stroka pa je na delu, je poudaril Šabeder. 

Kot je dejala Nina Pirnat z NIJZ, je moški 29. februarja iz Maroka priletel na letališče v Benetkah in je že imel določene bolezenske znake, ki jih je pripisal nedavni poškodbi v Maroku. Vse slovenske državljane, ki so bili na letu ATR 938 pozivajo, da opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru vročine, kašlja, težav z dihanjem po telefonu pokličejo izbranega zdravnika. 

Gospod je v Slovenijo prišel s prevoznikom Go Opti, vsi, ki so bili v vozilu se bodo pogovorili z epidemiologom in bodo glede na tveganje dobili potrebna navodila. Nato je gospod 29. februarja okrog 20. ure zaradi poškodbe obiskal urgenco, kjer so ga obravnavali in napotili v domačo oskrbo. Urgenco je zapustil okrog 21.30. Prosijo vse bolnike in spremljevalce, ki so bili takrat na ljubljanski urgenci, da pokličejo na številko 031 619 118. Vsem bodo svetovali glede nadaljnjih ukrepov.

Za prenos bolezni je potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili bolniki in spremljevalci zelo majhna. Podobno velja za sopotnike na letalu. 

Okužena oseba je bila sprejeta v izolacijo, njeno stanje je stabilno. 

Epidemiologi NIJZ pozivajo vse, ki so bili na ljubljanski urgenci 29. februarja, med 20. in 21.30, naj pokličejo 031 619 118. 

Tisti slovenski državljani, ki so bili na letu AT-938, ki je v soboto, 29. februarja, ob 16.25 pristal na letališču Marco Polo v Benetkah, naj opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru vročine, kašlja ali težav z dihanjem pokličejo svojega osebnega zdravnika, ki jih bo ustrezno usmeril naprej.

koronavirus slovenija aleš-šabeder