vestnik

Potrjena dva primera ptičje gripe. Na katere znake naj so rejci pozorni?

Vestnik.si, STA, 29. 12. 2021
Reuters
Ptičja gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vso perutnino.
Aktualno

Za omejitev širjenja aviarne influence (H5N1), posledično pa zmanjšanje škode, ki jo bolezen povzroča rejcem perutnine, je pomembno izvajanje ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni, opozarjajo v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Ob tem rejce pozivajo, naj dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe.

Kot so v sporočilu za javnost izpostavili v zbornici, morajo biti rejci pozorni na več znakov: zmanjšano porabo krme in vode za več kot pet odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, povišan pogin za več kot trikrat od običajnega dnevnega pogina ter kakršnekoli klinične znake, kot so živčni znaki, respiratorna obolenja ter driska, ali posmrtne spremembe, ki kažejo na bolezen.



"V primeru katerega od zgoraj naštetih znakov naj rejci perutnine nemudoma pokličejo svojega veterinarja," so navedli in dodali, da se z biovarnostnimi ukrepi lahko prepreči oziroma zmanjša možnost vnosa bolezni v reje in prenos med rejami. 

Ptičja gripa, laboratorij, raziskava
Bobo
Za omejitev širjenja aviarne influence (H5N1), posledično pa zmanjšanje škode, ki jo bolezen povzroča rejcem perutnine, je pomembno izvajanje ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni.

Doslej potrjena dva primera 

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pred dnevi na podlagi pozitivnih rezultatov preiskav potrdila prvi letošnji primer aviarne influence v Sloveniji. Ugotovljen je bil pri domači perutnini na manjšem gospodarstvu na območju občine Slovenska Bistrica. Posledično se je sestalo Državno središče za nadzor bolezni. Po informacijah uprave, ki jih povzemajo v KGZS, se ukrepi na okuženem gospodarstvu in območjih z omejitvami izvajajo v skladu z zakonodajo. Ta teden je bil sicer odkrit še drugi primer bolezni na Pragerskem; ptičja gripa je bila potrjena pri preminulem labodu.

živali bolezen ptičja-gripa