vestnik

Pouk na daljavo teče nemoteno, ocenjuje Kustečeva. Vzpostavil naj bi se sistem samotestiranja za dijake in zadnjo triado osnovnošolcev

Vestnik, STA, 2. 4. 2021
Jure Zauneker
Izobraževanje spet poteka od doma.
Aktualno

Minister za zdravje Janez Poklukar je v četrtek dejal, da bodo storili vse v smeri, da bodo šole 12. aprila spet odprte. Do takrat želijo vzpostaviti sistem samotestiranja s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom, s čimer bi začeli najprej dijaki in nato še učenci zadnje triade osnovnih šol.

V četrtek se je izobraževanje za enajst dni spet pričelo na daljavo. V vrtcih so bili le otroci tistih staršev, ki so zaposleni v kritični infrastrukturi. Kot je zapisala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, je bilo v nujnem varstvu 7,85 odstotkov otrok. V prvi triadi v osnovnih šolah pa 1,17 odstotka otrok. "Pouk na daljavo teče nemoteno. Hvala, ker razumete in pomagate v boju proti širjenju epidemije," se je odzvala na Twitterju. 

Po besedah Poklukarja bodo v prihodnjem tednu začeli o samotestiranju izobraževati zaposlene v vzgoji in izobraževanju, nato pa bi v tednu, ko se šola začne, že začeli s samotestiranjem. Tega bi izvajali v četrtek in petek, da bi potem lahko tisti, pri katerih bi bila okužba potrjena, do ponedeljka šli še na PCR test. Ministrstvo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje tudi pripravlja video vsebine za učence in dijake, ki bodo uporabljali teste. Sicer pa je Poklukar dejal, da bo vesel, če bodo 11. aprila take številke o okužbah, kot so bile v četrtek. Poudaril je, da so uveljavili ukrepe, ki jih je predlagala stroka. "Ukrepi so toliko eksaktni, da predvidevamo, da bomo omejili epidemijo," je poudaril.

Janez Poklukar
STA
Minister za zdravje Janez Poklukar

minister zdravje cepljenje cepivo