vestnik

Povečuje se število hospitalizacij zaradi covida-19

Vestnik, 19. 3. 2021
Nataša Juhnov / Vestnik.si
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vladna govorka Maja Bratuša je ob začetku novinarske konference spomnila na nadaljevanje cepljenja s cepivom AstraZeneca in dodala, da se bo danes s tem cepivom cepil tudi državni vrh.

Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 488,4, v Pomurju pa 429,2. Sedemdnevna incidenca na ravni državi je 258,7, v regiji pa 215. 

Bratuša je dodala, da je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 62 oseb, tudi iz UKC Ljubljana pa poročajo o povečanju števila covidnih pacientov. 

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19, opozarja, da se epidemiološka situacija nagiba v smer, v katero si ne želimo. Opazen je porast okužb v skupini, ki pogosto potrebuje bolnišnično zdravljenje, torej v skupinah nad 55 let. Nizko pa ostaja število okužb v skupinah, ki so dobro precepljene. Trend zmanjševanja oddelkov za covid paciente se bo zaradi razmer začel zaustavljati, to pa pomeni, da ne bo možno odpirati ostalih dejavnosti in sproščati elektivne dejavnosti v bolnišnicah. 

mateja logar, janez poklukar
STA
Mateja Logar in Janez Poklukar

Logarjeva poudarja, da se je treba zavedati tega, da imajo bele cone v bolnišnicah v situaciji, ko je v splošni populaciji večja pojavnost okužb, tudi več vdorov. "Prihajajo bolniki, ki so neprepoznani ali so še v fazi inkubacije, in zato potem pride do potrebe po zapiranju oddelkov in nevarnosti, da se ljudje, ki so že hospitalizirani, v bolnišnicah dodatno okužijo z novim koronavirusom, česar vsekakor ne želimo doseči."

Pri premagovanju epidemije je poleg splošnih ukrepov učinkovito tudi cepljenje. Evropska komisija za zdravila je potrdila, da je cepivo AstraZeneca varno, treba pa je spremljati pojav neželenih učinkov in tudi obvestiti osebnega zdravnika, če do njih pride.

Logarjeva je še izpostavila, da je v bolnišnicah opaženo večje število tistih, ki so zboleli po vrnitvi iz držav bivše Jugoslavije. Zato je pozvala k upoštevanju ukrepov in takojšnjemu testiranju, če se pojavi sum na okužbo. 

koronavirus novinarska-konferenca mateja-logar