vestnik

Na konferenci sodelovali iz desetih držav

vestnik.si, 24. 11. 2022
Osebni arhiv
Okrogla miza o regionalnem sodelovanju na področju strokovnega izobraževanja in usposabljanja.
Aktualno

Povezani skozi mobilnost je projekt EU namenjen usposabljanju dijakov zahodnega Balkana in vzhodne Evrope. Predstavil bo tudi možnost za nabiranje praktičnih izkušenj v državah članicah.

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS) je v sodelovanju z Ljudsko univerzo Lendava pripravila mednarodno konferenco z naslovom Innovet 2.0. Dogodek je PMSNS organizirala kot partnerica v projektu Povezani skozi mobilnost (Connected Through Mobility), katerega glavna nosilka je organizacija MeOut iz Budimpešte. Na konferenci so sodelovali predstavniki izobraževalnih, gospodarskih in nevladnih organizacij ter drugih institucij iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Grčije, Črne Gore, Kosova, Poljske, Madžarske, Slovaške, Srbije in Slovenije.



Od 17. do 20. novembra so se v Termah 3000 v Moravskih Toplicah in na Dvojezični srednji šoli Lendava zvrstile razprave o sistemih strokovnega izobraževanja v vzhodni Evropi in na zahodnem Balkanu, o sodelovanju podjetij in šol, o inovativnosti pri usposabljanju dijakov, o pomembnosti regionalnega sodelovanja in o mobilnosti pri strokovnem izobraževanju ter usposabljanju.

Povezani skozi mobilnost je pilotni projekt Evropske unije.  Z njim želi ta okrepiti sisteme poklicnega izobraževanja in strokovnega usposabljanja na zahodnem Balkanu ter vzhodni Evropi. Projekt bo  tudi omogočal izobraževalnim ustanovam iz zahodnega Balkana, da se seznanijo z možnostmi programov poklicne mobilnosti v okviru programov Erasmus+  ter možnostmi pridobivanja praktičnih delovnih izkušenj dijakov v državah članicah Evropske unije.  Projekt, katerega vrednost je skoraj milijon evrov,  bo trajal do leta 2024.

innovet-2.0 projket eu-izobraževanje pmsns ljudska-univerza-lendava