vestnik

Povpraševanje po cepljenju proti gripi se je letos povečalo

Damjana Nemeš, 2. 11. 2020
Profimedia
Na vprašanje, kaj se bo zgodilo v primeru, da bo zaradi povečanega povpraševanja po cepljenju zmanjkalo odmerkov cepiva, na NIJZ konkretnega odgovora niso mogli podati. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v ponedeljek, 19. oktobra, začel z izvajanjem cepljenja proti gripi v devetih ambulantah območnih enot, cepljenje proti gripi pa je letos brezplačno za vse, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje.

Zaradi koronavirusa letos poteka cepljenje proti gripi nekoliko drugače kot doslej. Osebe, ki se želijo cepiti, se morajo namreč predhodno naročiti po telefonu oziroma po elektronski pošti, osebno naročanje v ambulanti ni mogoče. Prav tako je vstop v čakalnice ambulant zaradi individualnih obravnav omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu. Kot so pojasnili na NIJZ, lahko na cepljenje pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih štirinajstih dneh niso kašljale, niso imele bolečin v grlu ali žrelu, niso imele povišane telesne temperature ter bolečin v mišicah ter niso kazale znakov prehlada, prav tako niso bile okužene osebe, ki živijo z njimi v istem gospodinjstvu. Ob prihodu na cepljenje je v ambulantah prav tako obvezno nošenje zaščitne kirurške maske ter razkuževanje rok.

cepljenje, cepivo,
Igor Napast
S cepljenjem proti HPV se lahko preprečijo novi primeri raka materničnega vratu. Slika je simbolna.

Termini na NIJZ zapolnjeni

»Večina ambulant NIJZ na devetih območnih enotah NIJZ ima zapolnjene termine cepljenja vsaj do konca letošnjega novembra, posamezne pa tudi že v decembru. Tudi ob klicu v ambulanto območne enote NIJZ Murska Sobota telefonska tajnica vse osebe, ki bi se želele tam cepiti, obvesti, da so vsi termini zapolnjeni ter da nadaljnje naročanje ni mogoče. V murskosoboški območni enoti NIJZ naj bi sicer dnevno cepili okrog 150 oseb. »Ker je iz vidika zaščite proti gripi zelo pomembno, da se cepljenje opravi čim prej ter da se čim prej vzpostavi tudi zaščita pred sezonsko gripo, bo NIJZ del cepiva, ki smo ga načrtovali za izvajanje cepljenja v ambulantah NIJZ, odstopil drugim izvajalcem, ki bodo lahko hitreje izvedli cepljenje proti gripi,« so sporočili z NIJZ. Predvidevajo, da se je letos povečalo povpraševanje po cepljenju proti gripi ravno zaradi odločitve Vlade, da je to tokrat brezplačno za vse. »Podatki o številu cepljenih se ne zbirajo sproti, ampak jih izvajalci cepljenja posredujejo na NIJZ po koncu sezone gripe,« so še dodali.

Za cepljenje k svojemu zdravniku

Za cepljenje svojih opredeljenih pacientov pa poleg NIJZ v prvi vrsti skrbijo izbrani osebni zdravniki, ki organizirajo cepljenje bodisi v svoji ambulanti ali na ravni zdravstvenega doma. Tudi sicer se največ cepljenj po podatkih NIJZ izvede na primarni zdravstveni ravni, medtem ko cepljenje v ambulantah NIJZ v posamezni sezoni opravi približno petnajst odstotkov oseb. »To so morda tisti, pri katerih njihov osebni zdravnik ne izvaja cepljenja ali pa se za cepljenje v ambulantah NIJZ odločijo zaradi logistike,« so še pojasnili na NIJZ.

fbf7bf9c1f2e307de371baa2df2af986
Igor Napast
Fotografija je simbolična.

Cepivo naročili že maja

Preskrba s cepivom proti gripi poteka vsako leto tako, da NIJZ v mesecu aprilu ali maju pozove izvajalce cepljenja, da pošljejo svoja naročila glede cepiva proti gripi za naslednjo sezono. NIJZ na osnovi naročil izvajalcev cepljenja in ocene posvetovalne skupine za cepljenje oblikuje končno naročilo, ki se vsako leto odda približno pol leta pred začetkom cepilne sezone. »V maju, ko se je naročalo cepivo proti sezonski gripi, odločitve o brezplačnem cepljenju še ni bilo. Za letošnjo sezono je NIJZ naročil 270 tisoč odmerkov cepiva, kar je skoraj trikrat več, kot smo imeli povpraševanj izvajalcev cepljenja, in skoraj 100 tisoč odmerkov več kot leto prej,« tako NIJZ. Doslej so prejeli 250 tisoč odmerkov cepiva proti gripi, predvidoma v sredini novembra pa bodo prejeli še dodatnih 20 tisoč.
Na vprašanje, kaj se bo zgodilo v primeru, da bo zaradi povečanega povpraševanja po cepljenju zmanjkalo odmerkov cepiva, nam na NIJZ konkretnega odgovora niso mogli podati.

cepljenje gripa nija cepivo