vestnik

Požar trenutno pod nadzorom, Golob napovedal preventivni načrt za zaščito Krasa

R.Š., 24. 7. 2022
Bobo
Požarišče je danes ponovno obiskal tudi slovenski premier Robert Golob, ki je napovedal preventivne ukrepe, da do česa podobnega več ne bi prišlo.
Aktualno

Slovenski premier Robert Golob je danes ponovno obiskal območje obsežnega požara na goriškem Krasu in za jesen napovedal preventivne ukrepe.

Obsežni požar na goriškem Krasu, po ocenah največji v zgodovini Slovenije, je trenutno pod nadzorom, so sporočili pristojni. Predsednik vlade Robert Golob je danes s kraškimi župani spregovoril o nadaljnjih aktivnostih za obvladovanje požara: "Danes sem optimist. Pogovarjali smo se, kako vzpostaviti požarne straže, ko bo požar zadušen. Naslednji teden bomo začeli s celovitim popisom škode tako na osebnem premoženju kot gozdovih. Jeseni pa bomo pristopili k obsežnem preventivnem načrtu za zaščito Krasa, da se tak požar ne bi več ponovil," je povedal slovenski premier ob obisku območja, kjer se že več dni več kot tisoč gasilcev iz celotne Slovenije, dvakrat so bili aktivirani tudi pomurski gasilci, pa tudi drugi prostovoljci in Slovenska vojska ob pomoči iz tujine, bori z ognjenimi zublji.

Kot je navedel Golob, današnja burja, ki je sprva povzročala skrbi, piha v pravo smer in trenutno pomaga pri obvladovanju požara. Z župani je sicer Golob dorekel naslednje aktivnosti: požarne straže od trenutka, ko bo požar zadušen, celovit popis škode v naslednjem tednu na zasebnem in javnem premoženju, zemljiščih in gozdovih ter jeseni priprava obsežnega preventivnega načrta za zaščito Krasa.

robert-golob požar kras ukrepi