vestnik

(POŽAR NA KRASU) Na Primorskem pričelo deževati, na požarišču 143 gasilcev

Vestnik.si, STA, 26. 7. 2022
Bobo
Gašenje požara na goriškem Krasu.
Aktualno

Tudi to noč so imeli gasilci na goriškem Krasu kar nekaj dela, saj so se nenehno prebujala posamezna požarišča. Posredovati so morali na zahodnem delu med Novo vasjo in Hudim Logom ter na Trstelju, kjer pa se je vse dogajalo znotraj požarišča, je nočno dogajanje opisal nočni vodja intervencije Dani Boltar.

"Na Krasu prave nočne idile še ni bilo. Nenehno se namreč prebujajo posamezna požarišča, a so bili gasilci pripravljeni in so hitro odgovorili," so sporočili iz regijskega štaba za Civilno zaščito. Sicer pa je bilo ponoči na terenu aktivnih 139 gasilcev iz belokranjske gasilske regije ter v štabnem delu 10 gasilcev iz Gasilske zveze Nova Gorica - Šempeter.

Gasilci, ki še naprej bdijo nad tamkajšnjim doslej največjim gozdnim pogoriščem v Sloveniji doslej, si sicer danes obetajo padavin, ki bi dokončno ustavile nevarnost ponovne širitve požara na tem območju.

gasilci, požar-na-krasu
Bobo
Tudi to noč so imeli gasilci na goriškem Krasu kar nekaj dela, saj so se nenehno prebujala posamezna požarišča.

Na goriškem Krasu je začelo deževati, kot je bilo tudi napovedano. Količina padavin je sicer zaenkrat skromna, vendar bodo vse padavine pripomogle k temu, da bo največji požar v zgodovini Slovenije kar najhitreje pogašen, je povedal Ervin Čurlič iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko. Danes je sicer na požarišču 143 gasilcev iz štirih gasilskih regiji, prihajajo iz prve ljubljanske, gorenjske, dolenjske in severno-primorske regije. Člani slednje so danes v vodstveni vlogi.


Zaradi manjših žarišč na požarišču trenutno pregledujejo predvsem območje nad Mohorini v občini Renče Vogrsko, kjer se približno 200 metrov nad cesto močno kadi. V zraku je bil danes tudi že vojaški helikopter, je še sporočil Čurlič.

Gasilci se že dvanajsti dan bojujejo s požari na goriškem Krasu, kjer je doslej zgorelo že okrog 4000 hektarov veliko območje predvsem borovega gozda in podrasti. Doslej je pri gašenju posredovali preko 10.000 gasilcev in 2500 različnih prostovoljcev in članov drugih strokovnih služb.

požar gasilci
Kaj zdaj berejo drugi