vestnik

Poziv predsedniku Vlade Marjanu Šarcu: Končajte več kot 30-letno bitko za Muro!  

Vestnik, 5. 3. 2019
Primoz Piculin
Aktualno

Prva priložnost, da vlada pod vodstvom g. Šarca izpolni obljube iz koalicijske pogodbe je že ta četrtek na redni seji vlade.

Več kot 100 organizacij iz Slovenije in 24 organizacij in inštitucij iz tujine predsednika vlade Marjana Šarca poziva, naj konča več kot 30-letno bitko za Muro, razveljavi koncesijo za gradnjo elektrarn na njej in jo trajno zaščiti.


V tokratnem sporočilu za javnost so iz Kampanje Rešimo Muro zapisali, da je v sredo, 27. februarja 2019, potekel rok za podajo pripomb na Osnutek Uredbe o prenehanju veljavnosti Uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega Vrha do Veržeja. Podporo razveljavitvi Uredbe za gradnjo 8 hidroelektrarn na reki Muri je izkazalo 100 znanstvenikov in več kot 100 organizacij iz Slovenije in Evrope.

3a09c1d2172f0c13e5e71d24757489c5
Saso Bizjak


»Glede na to da je razglašena Biosfera, je razveljavitev uredbe nujni in logični naslednji korak. Podporniki prostotekoče Mure ne glede dogajanje na političnem odru pričakujemo takojšnjo razveljavitev uredbe ter trajno zaščito reke Mure brez nadaljnjega slepomišenja in nepotrebnega odlašanja. »Večina političnih strank je v anketi pred volitvami nedvoumno zavzela stališče, da so proti gradnji hidroelektrarn na reki Muri. Vladne stranke so to zapisale celo v koalicijsko pogodbo. Upam, da bo predsednik vlade storil vse, da se reka Mura, imenovana tudi ledvica Prekmurja in Prlekije, trajno zaščiti in s posebnim zapisom izvzame iz vseh dokumentov za energetsko izrabo. Upravičeno pričakujemo, da bo premier s svojo avtoriteto pripomogel, k izpolnitvi obljube in s tem dokazal, da koalicijska pogodba ni bila podpisana s figo v žepu,« pravi Samo Tuš, predsednik ZD Moja Mura.


Kampanja Rešimo Muro! je nastala na pobudo lokalnih pomurskih nevladnih organizacij, ki se že desetletja borijo, da bi Muro ohranili kot prosto tekočo reko brez hidroenergetskih jezov. Kampanja se je začela 9. aprila 2016 in jo podpira že več kot 70 lokalnih, nacionalnih in tujih nevladnih organizacij, številni slovenski in tuji strokovnjaki ter priznane osebnosti. Zbrali smo 77310 podpisov peticije za zaščito reke Mure pred pozidavo s HE in razglasitev biosfernega območja Mura. Za več informacij o kampanji Rešimo Muro! obiščite: www.resimo-muro.com ali www.amazon-of-europe.com/si/


»Reka Mura skupaj z Dravo in Donavo tvori več kot 1000 km še prosto tekočih rečnih žil. Predstavlja dom kar 51 domorodnim vrstam rib, kar jo uvršča na sam vrh po številu ribjih vrst na nacionalnem nivoju. Upravičeno jo imenujemo kraljica biotske raznovrstnosti, ki pa ima celo velik potencial za izboljšanje ekološkega stanja - revitalizacijo reke. Zadnji čas je, da vlada konča več kot 30-letno bitko za reko Muro in ta naravni biser trajno zaščiti« je povedala Andreja Slameršek, predsednica DPRS.
»Predsednika vlade Marjana Šarca držimo za besedo in zahtevamo, da Muro takoj uvrsti na sejo vlade in razveljavi koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn. Prav tako pričakujemo, da bo novi minister za okolje in prostor brez nadaljnjega nadaljeval postopke za dokončno in trajno rešitev Mure ter prebivalcem od Šentilja do hrvaške meje pomagal pri vzpostavitvi razmer za zdravo življenjsko okolje in razvoj zelenega turizma« dodaja Sonja Bezjak, vodja Muzeja norosti, Trate.

8628e2eecf923eb1873162a95b7906fd
Saso Bizjak


kampanja rešimo Muro! mura poziv
Kaj zdaj berejo drugi