vestnik

Praktično: Kako koristno uporabiti olupke pomaranče

Petra Logar, 22. 3. 2019
Profimedia
Aktualno

Saj veste, kako lepo zadiši po stanovanju, če nekdo lupi pomarančno. Zakaj bi potem olupke metali proč, če pa jih lahko koristno uporabimo. Preberite nekaj praktičnih nasvetov.

Pomarančna svečka
Ste že slišali za pomarančno svečko? Odlična je, narejena v nekaj korakih in zelo prijetno odišavi stanovanje. Poleg tega pa ne vsebuje nobenih kemikalij.
Postopek izdelave je preprost. Pomarančno prerežite na pol, nato pa iz olupka vzemite sredico. Pri tem pazite, da bel pecelj znotraj olupka ostane na svojem mestu, saj bo služil namesto stenja. Nato olupek napolnite z oljčnim oljem počakajte, da se vse skupaj malce prepoji. Postavite na ravno podlago, preden boste svečko prižgali, se prepričajte, da se ne more prevrniti. Prijeten vonj po pomaranči se bo širil po stanovanju.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/FvpTwLMLfTc##
(Zimska) dišava za stanovanje


Pomarančne olupke enega sadeža dajte v lonec, čez nalijte vodo, dodajte pol cimetove palčke, nekaj nageljnovih žbic in postavite na štedilnik. Zavrite, nato zmanjšajte temperaturo, da se vsebina lonca počasi greje in izpareva. Stanovanje bo več ur prijetno dišalo. Le pazite, da voda povsem ne povre.
Naravno čistilo za tla
Napolnite večji stekleni kozarec z olupki pomaranče, nato dodajte še nekaj žlic sode bikarbone, deciliter ali dva kisa za vlaganje, preostanek kozarca pa napolnite z vodo. Dobro zaprite in premešajte. Postavite na temno in hladno mesto, kjer naj stoji 48 ur. Pripravek spet dobro premešajte, precedite, tekočino pa nalijte v stekleničko z razpršilom.
Tako pripravljeno naravno čistilo lahko uporabite za čiščenje tal, kuhinjskih pultov in ostalih površin po stanovanju.

Čistilo za mikrovalovno pečico


Pomarančne olupke dajte v posodo, nalijte vodo in postavite v mikrovalovno pečico. Seveda mora biti posoda primerna tudi za uporabo v mikrovalovki. Nato segrejte za nekaj minut. Posodo previdno odstranite in stene mikrovalovne pečice obrišite še z bombažno krpico ali papirnatimi brisačami.
Nasvet za čiščenje lesene deske
Če pri kuhanju še vedno uporabljate lesene deske, potem veste, kako hitro se navzamejo določenega vonja. Predvsem vonja po česnu ali čebuli. Ti vonji, ki se hitro vpijajo v les, se med seboj mešajo in deska nič kaj prijetno ne diši. A to lahko hitro rešite s pomočjo pomarančnega olupka. Uporabite del olupka in z njim dobro zdrgnite desko. Nato le še operite pod tekočo vodo in posušite.
Trik, ki reši posodo
Najbrž se je tudi vam že kdaj zgodilo, da se je hrana med kuhanjem prismodila. Ostanki iz lonca pa so trmasto vztrajali na njej in nikakor jih niste mogli odstraniti. Tudi tukaj vam lahko pomaga olupek pomaranče.
Če se vam zgodi, da prismodite lonec, ga očistite, kolikor lahko, nato pa vanj nalijte vodo, dodajte še pomarančne olupke in postavite na štedilnik. Naj zmerno vre dvajset minut. Prismojena hrana bo odstopila.


pomarančni olupki pomaranča nasveti stanovanje
Kaj zdaj berejo drugi