vestnik

Pravljični park v Moravskih Toplicah je v fazi realizacije

Vestnik, 18. 12. 2018
Anita Pertoci
Goldina pride domov - pravljica o radoživi in srčni buči Goldini.
Aktualno

V okviru mednarodnega projekta TELE-KA-LAND se vzpostavlja mreža Pravljičnih parkov v Dobrovniku in Moravskih toplicah ter naseljih Nagyrecse in Magyarszerdahely na Madžarskem.

Projekt, v katerem sodelujejo projektni partnerji TIC Moravske Toplice, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, Občina Nagyrecse kot vodilni partner, Občina Magyarszerdahely in Univerza Pannon Nagykanizsa, vnaša ureditev novih turističnih atrakcij za družine z otroki na čezmejnem območju. Projekt se izvaja od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2020 v sklopu Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska, sofinanciranega iz ESRR.
Pravljični park v Moravskih Toplicah je v fazi realizacije
Prvi korak k vzpostavitvi Pravljičnega parka v Moravskih Toplicah je bila priprava ideje zgodbe in predlogov pravljičnih likov ter definiranje lokacije Pravljičnega parka. Pravljični park je zasnovan in je v fazi realizacije v gozdičku Čreta v Moravskih Toplicah.
Ob projektu TELE-KA-LAND in razvoju likov za Pravljični park je nastala pravljica "Goldina pride domov" izpod peresa Romana Buzetija. Pisatelj Roman Buzeti, univerzitetni diplomirani komunikolog, zaposlen v murskosoboški poslovni enoti Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, se s pravljicami in drugimi zgodbami srečuje že vse svoje življenje. Na pot ustvarjanja pravljic ga je pospremila najstarejša hči Živa, ki se je kot majhen otrok hitro naveličala poslušanja standardnih Grimmovih, Andersonovih in drugih pravljic. Namesto njih si je nekega večera pred spanjem zaželela slišati pravljico o deklici, ki je imela prekratke hlače, pa pravljico o steni, tudi pravljico o treh črtah. Obojestransko zadovoljstvo je tlakovalo pot v ustvarjanje številnih zgodb in pravljic iz tega in drugih svetov. Simpatična pravljica je izdana v knjižni obliki, ki jo je s svojimi ilustracijami obogatila ilustratorska Anita Pertoci.

3b5b9a0bb942dcf31353d4031e5d3476
Anita Pertoci
Ob projektu TELE-KA-LAND in razvoju likov za Pravljični park je nastala pravljica "Goldina pride domov" izpod peresa Romana Buzetija.

Kako so nastali pravljični liki in pravljica?
Najprej se je rodila zgodba o buči, ki sta jo pisatelj in ilustratorka idejno ustvarjala skupaj. Ustvariti sta želela poučno zgodbo, ki zaobjema tako prekmurske domače pridelke, drevo, značilno za to pokrajino, in vrelec, ki zdravi. Z oblikovanjem treh glavnih likov je nastala osnova za Pravljični park in pravljico. Buča Goldina, Bukev Beti in skrivnostni vrelec Termalion so s pravljico in z ilustracijo v slikanici dobili tudi končno obliko in vsak svoj značaj. Vsled nastajajoči pravljici je ilustratorka premišljeno oblikovala predloge vseh glavnih likov za lesene skulpture v Pravljičnem parku.
O glavnih junakih
Goldina je radoživa in srčna buča, ki jo vleče v širni svet, vstran od rodne zaplate zemlje od gorskem izviru. Verjame, da je vse mogoče, sledi notranjemu glasu in s svojo srčnostjo na svojo pot pritegne prave prijatelje in zanimive dogodke.


Bukev Beti je zadržano, a radovedno drevo, ki se po prvih neuspelih poskusih sprijazni s svojo usodo negibnega drevesa. S pomočjo prijateljice Goldine pa spozna, da je sama sposobna neverjetnih stvari.
Izvir in hkrati vrelec Termalion je modri in igrivi vir vode, ki je tu že od nekdaj, je tu in tam. S svojo vodo poskrbi za srečo in veselje.
In o čem govori pravljica Goldina pride domov?
Radoživa in srčna buča Goldinase odloči zapustiti rodno zaplato zemlje ob gorskem izviru in raziskati svet. S prijateljico bukvijo Beti se po majhnem potočku odpravi na pot. Po številnih dogodivščinah priplujeta do dežele, kjer Goldino preplavi občutek topline. Po srečanju s sestrami in brati bučami spozna, da je našla svoj dom. To pa še ni zadnje spoznanje…


Čeravno velika večina izmišljenih dogodivščin ni ostala zapisanih, je informacija o teh na prijateljskih srečanjih prišla do ilustratorke Anite Pertoci, modne oblikovalke in ilustratorke. Ker je nekaj časa nazaj sama dobila spodbudo ali kot pravi »brco v rit« za ilustriranje pravljice od Simone Rituper, jo je predala še naprej Romanu Buzetiju za ustvarjanje svojih novih pravljic. Povabilo TIC Moravske Toplice je vodilo v sodelovanje in nastala je pravljica Goldina pride domov.


Moravske Toplica Anita Pertoci Roman Buzeti