vestnik

Prazna učilnica ljudske univerze

Majda Horvat, 27. 7. 2018
Aktualno

Možnosti neformalnega izobraževanja brezposelnih v Murski Soboti so še vedno neizkoriščene. Bo regija izgubila odobren denar?  Na LUMS se sprašujejo, ali bi šlo lažje, če bi nabor slušateljev, kar zdaj izvaja zavod za zaposlovanje, opravili sami, in če bi lahko programe obiskovali vsi brezposelni in ne samo prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. 

Iskalki zaposlitve, katere ime poznamo v uredništvu, je osebna svetovalka na zavodu za zaposlovanje prve dni februarja povedala, da je primerna kandidatka za prijavo na izpit iz angleškega jezika na državni ravni. Povedala ji je tudi, da ji bodo sporočili datum preizkusnega testa in da bo na državni izpit šlo šest najboljših. S predlogom se je strinjala in podpisala zaposlitveni načrt, pogodbo glede jezikovnega izpita pa naj bi prišla podpisat pozneje. V drugi polovici aprila je prejela klic druge svetovalke, ki ji je dejala, da pri izvedbi programa ni šlo po načrtu in da ga bodo zdaj začeli izvajati, zato pa mora še enkrat priti na podpis zaposlitvenega načrta, in spet ji je bilo rečeno, da bo pogodbo podpisala pozneje. »Na vprašanje, kdaj lahko pričakujem klic za podpis pogodbe, mi je svetovalka odgovorila, da zagotovo pred prazniki, ker je v načrtu, da se priprave začnejo prvi teden po praznikih,« pove sogovornica. Junija je spet imela dogovorjen termin za pogovor z osebno svetovalko, a jo je zaradi njene odsotnosti sprejela druga svetovalka. Ko je pogovor nanesel na izpit iz angleščine, ji je ta povedala, da obstaja tudi program učenja nemščine, kar jo je prav tako zanimalo, da pa jo lahko zavod prijavi samo za en tak program.
Končno je potem sredi junija prejela klic iz kariernega centra, da naj pride na podpis pogodbe, a spet ni šlo vse gladko. Problem je nastal, ker tisti in naslednji dan, kot so ji naročili, ni mogla priti. Zato jo je klicala tudi svetovalka, češ da bodo zaradi nje morali vse odpovedati, saj da se program izvaja samo, če je vsaj šest udeležencev. Tudi njej je pojasnila, da bo vsekakor obiskovala izobraževanje, svetovalka pa je potem uredila, da je pogodbo lahko podpisala pozneje. »Na koncu se je vse dobro izteklo, čeprav nas je bilo z mano vred le pet udeležencev.«

Bi šlo hitreje brez zavoda?

Ljudska univerza Murska Sobota (LUMS) se je s partnerji, Ljudsko univerzo Lendava, Knjižnico Gornja Radgona ter Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer, prijavila na razpis ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za financiranje neformalnih izobraževalnih programov za brezposelne v letu 2018. Razpis je bil objavljen oktobra lani, skupna vrednost programa za pomursko regijo je 86 tisoč evrov (leto prej 136 tisoč evrov). Partnerji so se dogovorili o delitvi izvedbe programa, s tem da ga je treba opraviti v celoti, gre za različne vsebine s področja računalništva ter učenje nemščine in angleščine. Ob tem naj bi program zajemal še priprave na preverjanje znanja tujega jezika pri državnem izpitnem centru ter priprave na strokovni izpit o upravnem postopku.


Pogodbo o izvajanju neformalnega izobraževanja brezposelnih je nosilec projekta prejel januarja letos in nato območni službi zavoda za zaposlovanje, ki je obvezen partner pri izvajanju programa v smislu, da napotuje brezposelne, poslal načrt izvedbe programov. Zavod je LUMS obvestil, da bo prišlo do zamika pri napotovanju iskalcev zaposlitve, izvedba programov pa je potem mirovala do sredine maja. In še vedno ni izpeljana do konca. »Čas za izvedbo programa je do konca oktobra, tako da še imamo čas, toda pojavi se drug problem. Ugotavljamo, da obstaja povpraševanje brezposelnih po takšnih programih, a mi nimamo ingerence, da bi jih vključili, ampak morajo biti napoteni z zavoda. Hkrati pa na zavodu ugotavljajo, da med iskalci zaposlitve ni interesa za tovrstno izobraževanje. Tu pa se nam, izvajalcem, porajajo dvomi. Že sam razpis naj bi nastal na osnovi potreb, in če so te usklajene med zavodom in ministrstvom za šolstvo, ki financira program iz proračuna, bi bilo verjetno pri samem izvajanju manj čeri, kot jih je zdaj,« je povedal Danijel Petković, organizator izobraževanja odraslih pri LUMS. Če bodo odobrena sredstva neporabljena, bo to slabo tudi za možnost izobraževanja v prihodnje, saj se bodo sredstva, namenjena regiji, zmanjšala. »Že zdaj smo prejeli klic z ministrstva, da se izvedba programov počasi končuje in da naj tisti izvajalci, ki ugotavljajo, da ne bodo uspeli z izvedbo, to pravočasno sporočijo, da se neporabljena sredstva prerazporedijo,« pove Petković

Več možnosti za zaposlitev

»Glede izvajanja omenjenih programov do sedaj smo izvedli vse dogovorjene aktivnosti z LUMS in trenutno tečejo vsi postopki, da se doseže realizacija tudi tistih izvedb, ki so še načrtovane. Do sedaj smo v programe vključili že 187 oseb, v projektu pa je možnost za vključitev 243 oseb. Za preostale vključitve imamo nabor dovolj velikega števila kandidatov, zato ocenjujemo, da bo projekt ustrezno zapolnjen do konca oktobra. Zaradi dopustov je dogovor, da vključevanje nadaljujemo po 15. avgustu,« pa je med nadomeščanjem direktorice območne službe Zavoda za zaposlovanje Stanislave Perčič dejala Branka Kuzma Smolič, svetovalka generalne direktorice zavoda. Opozorila je še na to, da se na zavodu vedno bolj srečujejo s težavami pri motiviranju brezposelnih oseb za vključitev v razne programe in zagotavljanju zadostnega števila udeležencev, vendar kandidate iščejo, dokler jih ni dovolj.


Branka Kuzma Smolič
Majda Horvat
Branka Kuzma Smolič iz območne službe zavoda za zaposlovanje: »Zaradi dopustov je dogovor, da vključevanje nadaljujemo po 15. avgustu.«


Ob tem da brezposelnost upada in se povečujejo možnosti za zaposlitev, se struktura brezposelnih oseb slabša. »Poleg izobraževanja za splošne kompetence, kar jezikovni in računalniški tečaji so, pa zavod prednostno vključuje v programe usposabljanja za pridobivanje specifičnih poklicnih kompetenc, ki jih trg dela vedno bolj pogreša pri kandidatih za zaposlitev. Zaradi vseh teh razlogov se lahko zgodi, da kdaj zbiranje kandidatov za program izobraževanja oziroma usposabljanja traja dlje, kot bi si vsi skupaj želeli,« še pove Kuzma Smoličeva.

LUMS Danijel Petković Branka Kuzma smolič izobraževanje brezposelnih