vestnik

Praznik Mestne občine Murska Sobota: Andrej Gerenčer o tem, da je mesto veliko izgubilo

A. N. R. R., 16. 7. 2021
Aleš Cipot
Župan z nagrajenci ob letošnjem prazniku Mestne občine Murska Sobota.
Aktualno

Mestna občina Murska Sobota je s slavnostno sejo obeležila svoj praznik, ki se od leta 1997 praznuje 16. julija, kot spomin na leto 1348, ko je bilo to mesto na ta datum prvič uradno zapisano v pisni listini.

slavnostna-seja, mestni-svet, gledališče-park
Aleš Cipot
Slavnostno sejo mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota je odprl župan Aleksander Jevšek.

Zbrane je uvodoma pozdravil župan Aleksander Jevšek in spomnil na minulo leto, polno preizkušenj, izgub, a tudi zmag, slavnosti govor pa je ob tej priložnosti imel častni občan Andrej Gerenčer, nekdanji predsednik Skupščine občine Murska Sobota in prvi župan Mestne občine Murska Sobota.

slavnostna-seja, mestni-svet, gledališče-park
Aleš Cipot
Slavnostni govornik na slavnostni seji mestnega sveta je bil Andrej Gerenčer.

Andrej Gerenčer je v slavnostnem govoru preletel zgodovinski razvoj Sobote in spomnil, kako močno se je to mesto po 2. vojni industrijsko razvilo in začelo dobivati novo podobo, tudi z gradnjo stanovanjskih, industrijskih, bivalnih, športni in kulturni objektov, kjer ni manjkalo bogate vsebine. Murska Sobota je, pravi, pomembno povezovalno vlogo v tedanji Jugoslaviji in kasneje v Sloveniji.

slavnostna-seja, mestni-svet, gledališče-park
Aleš Cipot
Posthumno je častni občan postal Janez Lainščak, priznanje pa je prevzel njegov sin.

Andrej Gerenčer: »Ne obremenjujemo mladih po nepotrebnem s preteklostjo, ampak poskrbimo, da se bodo vračali domov in da jim zagotovimo delovna mesta z dodano vrednostjo.«

Spregovoril pa je tudi o novejši zgodovini in osamosvojitveni vojni ter povedal, da se danes po nepotrebnem razpravlja, kdo je imel pri tem odločilnejšo in pomembnejšo vlogo ter na ta račun kuje koristi. Zahvala gre vsem ljudem, poudarja Gerenčer, ki so se na plebiscitu množično odločili za samostojnost. Izrazil je skrb zaradi razdvajanja ter pozval k skupnem delovanju v dobrobit vseh. Zaključil pa je z mislijo, da je naše mesto in regija v zadnjem obdobju tudi zaradi nerazumevanja razmer, drobljenja občin in podobnega veliko izgubila ter povedal: »Ne obremenjujemo mladih po nepotrebnem s preteklostjo, ampak poskrbimo, da se bodo vračali domov in da jim zagotovimo delovna mesta z dodano vrednostjo.«

slavnostna-seja, mestni-svet, gledališče-park
Aleš Cipot
V imenu TOM, telefona za otroke in mladostnike, je zahvalno listino prevzela Cvetka Temlin.

Ob prazniku Mestne občine Murska Sobota so podelili tudi občinske priznanja in zahvale listine Mestne občine Murska Sobota, naziv častni občan so posthumno podelili gospodarstveniku in športnemu delavcu Janezu Lanščaku, plaketo TOM-u, telefonu za otroke in mladostnike Murska Sobota, zahvalni listini Domu starejših občanov Rakičan in Čebelarskemu društvo Murska Sobota.

Posebno županovo priznanje sta prejeli družbi Saubermacher Slovenija d.o.o. in Saubermacher - Komunala d.o.o.

MOMS aleksander-jevšek občinski-praznik murska-sobota
Kaj zdaj berejo drugi