vestnik

Praznik v Lendavi: Priznanji Janji Magdič in Štefanu Kardošu

J. G., 8. 2. 2019
Aktualno

Na osrednji slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku v Lendavi so podelili priznanji za uspešno delovanje na področju kulture.

Na prireditvi v lendavski gledališki in koncertni dvorani v organizaciji občine Lendava in Knjižnice-kulturnega centra Lendava so predpremierno predvajali igrano-dokumentarni film Štefana Kardoša in Jožeta Glažarja z naslovom Stric Geza ide v Zaturce.

61d11a7b112a395f67f1725f3a54a777
Jože Gabor
Nastopila je skupina Ethnotrip, ki je tudi prispevala glasbo za film. Fotografija Jože Gabor


Nastopili so Katarina Šebök, Dejan Berden, Jože Glažar ter Tjaša Šimonka in Miha Kavaš iz skupineEthnotrip,ki je tudi prispevala glasbo za film, to so priredbe tradicionalnih ljudskih napevov in avtorske skladbe Dejana Berdena. Film Stric Geza ide v Zaturce nas popelje na pot od Prekmurja do ukrajinske vasi Zaturce, kjer so se prekmurski fantje in možje borili v prvi svetovni vojni. Tja se poda skupaj s sorodniki in prijatelji Kardošev stric Geza Bačič, družinski pripovedovalec zgodb, katerega dedek se je boril v Karpatih in bil tam tudi ranjen.


Dobitnica priznanja Janja Magdič si kot vodja lendavske območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti že vrsto let prizadeva, da bi se v kulturno življenje v šestih občinah vključevalo čim več ljudi in da bi bila kulturna ustvarjalnost čim bolj bogata. Opazna pa je tudi njena kulturna dejavnost v društvih, še posebej folklorna.

8ff89163506508a146384dfca9f1727b
Jože Gabor
Štefan Kardoš, ki sicer tako kot tudi Janja Magdič, nima stalnega bivališča v lendavski občini, je prav tako pustil močan pečat v kulturni ustvarjalnosti občine. Fotografija Jože Gabor


Štefan Kardoš, ki sicer tako kot tudi Janja Magdič, nima stalnega bivališča v lendavski občini, je prav tako pustil močan pečat v kulturni ustvarjalnosti občine. Tako na Dvojezični srednji šoli Lendava, kamor v kulturne projekte vključuje tako dijake in profesorje, kakor tudi druge občane, kakor tudi s sodelovanjem na kulturnih dogodkih.

c2015ebd7df697e904f6e1f82666eb3c
Jože Gabor
Štefan Kardoš, ki sicer tako kot tudi Janja Magdič, nima stalnega bivališča v lendavski občini, je prav tako pustil močan pečat v kulturni ustvarjalnosti občine. Fotografija Jože Gabor

Slavnostni govornik Janez Magyar je povedal, da dobitnika priznanja potrjujeta, da kakovostno delo na področju kulture na more biti zaprto v meje občine. Poudaril je pomen kulturne ustvarjalnosti v občini, spomnil pa je tudi na mnoge kulturne ustvarjalce, znanstvenike in strokovnjake z različnih področjih, ki so se odselili iz krajev lendavske občine, a so navezani na svoje rojstne kraje.




5fbafb428b937f8baae02320a6a9963b
Jože Gabor
Dobitnica priznanja v Lendavi je tudi Janja Magdič. Fotografija Jože Gabor

Jože Gabor
Slavnostni govornik, župan Lendave Janez Magyar je povedal, da dobitnika priznanja potrjujeta, da kakovostno delo na področju kulture na more biti zaprto v meje občine. Fotografija Jože Gabor
kulturni praznik lendava Janja Magdič štefan kardoš