vestnik

Prazniki tudi čas stisk

DN/NIJZ, 25. 12. 2018
Pixabay
Praznični čas je za marsikoga tudi čas stisk. 
Aktualno

December velja za mesec praznovanj, obdarovanj, druženja z bližnjimi, prijatelji, sorodniki, velja za mesec, ko naj bi bili praviloma veseli, nasmejani, srečni. Vendar pa je ta praznični mesec za marsikoga lahko tudi mesec stiske, osamljenosti, negotovosti.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) navajajo razloge, zakaj se lahko pri ljudeh pojavljajo stiske. Mnogi jo občutijo zaradi nezmožnosti kupiti darilo svojemu bližnjemu, torej zaradi finančnih razlogov, največ pa je primerov osamljenosti, ki se med prazniki še bolj prerine v ospredje.


85495feabfc975f946865223c8ef97cd
Pixabay
Praznični čas je za marsikoga tudi čas stisk.


Tudi zato na NIJZ opozarjajo, da moramo takšnim osebam ravno med prazniki nameniti še dodatno pozornost. Dovolj bo že naš obisk, saj s tem osebi, ki je v stiski, pokažemo, da smo ji pripravljeni nameniti naš čas in našo pozornost.

70ea9214c9d9ffc4d328c743eb9cb98a
Pixabay
Poklonimo bližnjim svoj čas in svojo pozornost.

Poleg teh nasvetov navajajo na spletni strani NIJZ še druge vire pomoči, na katero se lahko oseba, ki je v stiski, tudi obrne. Predvsem gre tu za strokovno pomoč oziroma telefone v stiski, za internet kot podporni medij ob duševni stiski ter svetovalnice v mreži psiholoških svetovalnic. Vsi omenjeni viri so navedeni tudi v publikaciji Kam in kako po pomoč v duševni stiski, ki je dostopna tudi na tej povezavi.

duševne stiske december