vestnik

Pred koronavirusom ni varen nihče, v bolnišnici pet otrok

Vestnik, 21. 10. 2020
Screenshot
Minister Tomaž Gantar je zagotovil da bodo v bolnišnico sprejeti vsi, ki bodo pomoč potrebovali.
Aktualno

»Vsak bi se moral vesti, kot da je okužen, to je edina pot", pravi minister za zdravje Tomaž Gantar. Ministrica Simona Kustec pa poudarja, da s sprejetimi ukrepi ne ustavljamo življenja. Predstavila je tudi primere, ko je športno gibalna dejavnost dovoljena.

»Zaradi velikega porasta okužb in predvsem hitrega povečevanja števila oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, mnogi pa tudi intenzivno nego, se hitro povečuje tudi zasedenost bolnišnic. Danes se v bolnišnicah zdravi že 333 bolnikov, med njimi tudi 5 otrok,« je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Opozoril je, da virus ne izbira. Ogroženi niso samo starejši.

Vsak bi se moral vesti, kot da je okužen

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je poudaril, da je delež pozitivnih med testiranimi že okrog 25 %. »Kar je visoka številka in kar ne kaže v umirjanje epidemije.« Glede ukrepov  za omejevanje števila okužb,je dejal, da v teh dneh in v naslednjem tednu še ne morejo pokazati večjih učinkov, glede na to, da je zamik zaradi inkubacijske dobe nekje 10-14 dni.

Poudaril je še, da sledenje kontaktom več ni možno. »Vsak bi se moral vesti, kot da je okužen, to je edina pot". Prepričan je tudi, da pri nas nismo izkoristili priložnosti, ki jo je ponujala aplikacija Ostani zdrav. Glede rizičnih stikov zdravstveni minister pravi, da naj se ljudje obrnejo na osebnega zdravnika. "Formalno se ne spremeni nič, le karantenska odločba ni več izdana," pravi minister za zdravje Tomaž Gantar.

Zagotovil pa je, da bodo v bolnišnico sprejeti vsi, ki bodo pomoč potrebovali. "Zasedenih je 333 covid postelj, slovensko zdravstvo jih ima na voljo 7522. Več postelj bi tako še lahko zagotovili, ni pa po ministrovih beseda dobra ideja postelje pripravljati "na zalogo"."

Po njegovih besedah naj bi bila sicer stroka bolj naklonjena restriktivnim ukrepom.

Posnetek zaslona (15)
STA
Danes se v bolnišnicah zdravi že 333 bolnikov, med njimi tudi 5 otrok,« je povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Športno gibalna dejavnost je v določenih primerih dovoljena

"Z ukrepi ne ustavljamo življenja," pa je dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec. Glede športnih tekmovanj je dejala, da organizator tekmovanja mora zagotoviti, da so prisotne le osebe, nujne za izvedbo tekmovanja. Vlada Republike Slovenije je namreč na včerajšnji  dopisni seji sprejela Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti za športnike in izvajanje športnih tekmovanj.

Odlok začasno dovoljuje športno gibalna dejavnost in proces športne vadbe športnikom z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnemu za šport.

Prav tako je športna gibalna dejavnost dovoljena, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, pri individualnih športih ter pri športih z največ 6 udeleženci, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj 3 metre medsebojne razdalje.

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj v najvišjem kakovostnem nivoju nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja v športnih panogah hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka in rokomet. Prav tako je dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev - svetovno in evropsko prvenstvo ter kvalifikacijske tekme državne reprezentance za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu. Športnikom, ki se udeležujejo teh tekmovanj, je dovoljen tudi proces športne vadbe.

V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev -  svetovno in evropsko prvenstvo ter svetovni pokal. Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena. Strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka bo Vlada Republike Slovenije ugotavlja vsakih 14 dni.

covid koronavirus novinarska-konferenca
Kaj zdaj berejo drugi