vestnik

Pred nami je naporna jesen

T. M., 30. 4. 2020
Nataša Juhnov
V gornjeradgonskem Arcontu so se že vrnili na polni delovni čas, potem ko so zaradi epidemije tega skrajšali za eno uro.
Aktualno

V pomurskih podjetjih na področju kovinske in elektroindustrije je trenutno dobra situacija, a posledice krize se bodo pokazale šele čez nekaj mesecev, opozarjajo v Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije

V pomurskih podjetjih kovinske in elektroindustrije je glede na razmere v državi in po svetu trenutno dobra situacija, pravi pomurski predstavnik Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Robert Seršen. Lendavski Elektromaterial je tako po njegovih besedah že vpoklical več delavcev, kot so sprva načrtovali, prav tako bodo prihodnji teden delno zagnali proizvodnjo v rogašovskem podjetju Altrad Liv. Arcont, kot smo že poročali, že dela v običajnem obsegu, enako tudi družbi Elrad in TKO, dodaja Seršen. V Arcontovi hčerinski družbi Arcont IP medtem še vedno delajo samo za potrebe materinske družbe.

Večja težava je v dobavi materiala

“Večja težava je v dobavi materiala, predvsem v podjetjih, kjer so vezani na italijanske dobavitelje in dobavitelje iz držav, ki jih je epidemija bolj prizadela. Na srečo večina pomurskih podjetij v panogi ni neposredno vezana na avtomobilsko industrijo, v kateri se je kriza najbolj odrazila.” Težave pri dobavi materiala imajo med drugim tudi v lendavskem Varstroju, zaradi česar je del zaposlenih še vedno na čakanju, medtem delajo v tistem delu proizvodnje, kjer jim to razmere dopuščajo. “Zaenkrat ni bilo večjih pretresov, zaradi katerih bi grozilo odpuščanje zaposlenih v prihodnjih dveh mesecih. Do junija je tako predvidena stabilna situacija,” še pove Seršen in pri tem opozarja, da bodo posledice epidemije v gospodarstvu vidne komaj čez nekaj mesecev. “Zagotovo je pred nami naporna jesen, tudi glede prizadevanj za delavske pravice. Upam, da se motim, a tudi s strani gospodarstva dobivamo takšne signale. Prav gotovo je v interesu sindikata, da se ostane čim več ljudi zaposlenih in da se ohranijo zdrava jedra podjetij,” poudarja Seršen, ki ob prazniku dela izraža upanje, da bodo delavska gibanja v Sloveniji v prihodnjih mesecih uspela stopiti skupaj. 

gospodarstvo pomurje