vestnik

Pred napovedano vložitvijo konstruktivne nezaupnice Erjavec v zbiranje poslanskih podpisov

STA, 10. 1. 2021
STA
Karl Erjavec
Aktualno

Stranke KUL bodo po pričakovanjih v petek vložile konstruktivno nezaupnico s kandidatom za novega predsednika vlade, prvakom DeSUS Karlom Erjavcem. Za zdaj še nimajo zagotovljenih 46 glasov, nujnih za padec vlade Janeza Janše. Erjavec pod predlogom nezaupnice pričakuje 43 podpisov, tudi poslancev DeSUS. Kako bodo ti ravnali, bo morda znano v torek.

Erjavec je nekajkrat v zadnjih tednih spremenil napoved, kdaj in s koliki podpisi bodo vložili nezaupnico aktualni vladi, po torkovem sestanku z opozicijskimi LMŠ, SD, Levico in SAB, ki so združene v KUL, pa je napovedal, da bodo to storili 15. januarja.

Pod predlogom konstruktivne nezaupnice pričakuje 43 poslanskih podpisov, vključno s štirimi poslanci DeSUS. Podpise slednjih pričakuje v torek, ko se bo z njimi sestal, še pred tem pa se bodo predvidoma pogovorili tudi poslanci sami.

Štirje od petih članov poslanske skupine DeSUS namreč že vse od izstopa stranke iz koalicije molčijo, s tem pa puščajo odprta vrata špekulacijam o svojem ravnanju, tako pri glasovanju o nezaupnici kot pri odnosu do Janševe vlade v primeru neuspeha nezaupnice. Po nekaterih informacijah utegnejo kot konstruktivna opozicija sodelovati z vlado.

V Janševi vladi za zdaj ostaja tudi minister za kmetijstvo iz kvote DeSUS Jože Podgoršek. Erjavec je opozoril, da s tem krši statut stranke, o čemer bodo odločali organi DeSUS. Strankin statut namreč določa, da mora v primeru izstopa DeSUS iz koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki.

Podgoršek pa je Erjavca v odzivu spomnil, da so organi DeSUS ravno na njegovo pobudo sklenili, da odločitev o usodi dveh ministrov prepustijo Janši.



Premier je kadre DeSUS v vladi sicer pozval, naj se odločijo, ali so v vladi ali v opoziciji, ob nespoštovanju statuta jim je očital nevladavino prava in pravil ter navedel, da je težko sodelovati z nekom, ki se niti lastnega statuta ne drži. Po tem je Tomaž Gantar sklicujoč se na statut odstopil s položaja ministra za zdravje, Podgoršek pa v vladi še vedno dela in napoveduje, da bo tudi v prihodnje deloval konstruktivno in državotvorno.

V primeru neuspeha Levica napoveduje interpelacije

Iz osnutka predloga nezaupnice, ki ga je pred dnevi objavil Siol in se utegne še spremeniti, izhaja, da bo prvopodpisani pod dokumentom vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Ob predlogu za razrešitev Janše v osnutku ocenjujejo, da ne uživa zaupanja državljanov, ker se vlada ni znala učinkovito spopasti z epidemijo covida-19 in je Slovenijo "privedla v vrh tragične svetovne lestvice umrlih na milijon prebivalcev".


Menijo tudi, da od prevzema oblasti marca 2020 sistematično krši temeljna načela ustavne ureditve, kot so delitev oblasti, spoštovanje neodvisnih ustanov in svobode medijev. Nazadnje ocenjujejo, da je z "nepremišljenimi potezami temeljno ogrozil zunanjepolitični položaj Slovenije v EU, severno-atlantskem zavezništvu in mednarodni skupnosti".

Ob predlogu Erjavca za mandatarja pa ocenjujejo, da je "s svojimi političnimi, strokovnimi in mednarodnimi izkušnjami oseba, ki ima vsa potrebna znanja in veščine za vodenje vlade v tem zahtevnem obdobju, ki je pred Slovenijo".

Levica je v primeru neuspeha nezaupnice pred nekaj dnevi napovedala nadaljevanje interpelacij. Kot so navedli, sta prva v vrsti ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter minister za kulturo Vasko Simoniti.

Tajno glasovanje pušča negotovost; po Janševih ocenah bo vlada delala tudi po 15. januarju

Tajno glasovanje o konstruktivni nezaupnici ne glede na javno opredelitev poslancev pušča odprta vrata enemu ali drugemu izidu. Stranke KUL in Erjavec sicer upe polagajo v poslance SMC. "Nezaupnica bo. Žogica je pri SMC. Oni bodo tisti, ki bodo odločili, ali bo Slovenija svobodna družba ali pa bomo še naprej drseli v avtoritarizem," so v Levici v četrtek navedli na Twitterju.



Svet stranke SMC je sicer pred dnevi sklenil, da Erjavca za mandatarja ne bodo podprli. So pa zapisali, da ostaja SMC ob provokacijah SDS odprta za sodelovanje z vsemi.

Tudi Erjavec je v torek priznal, da se SMC na njegovo vabilo na pogovore ni odzvala, je pa napovedal, da bo do vložitve konstruktivne nezaupnice opravili s predstavniki SMC še neformalne pogovore.

Premier Janez Janša pa je na petkovi novinarski konferenci, na kateri je nastopil skupaj s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom in predsednikom NSi Toninom, ocenil, da bo vlada delala normalno tudi po 15. januarju in da bo uspešno zaključila mandat. Ob tem je opoziciji očital, da epidemijo uporablja za politične namene.

Enako je dejal Tonin, ki je že pred tem ocenil, da ima vladna koalicija po odhodu DeSUS trdnih 47 poslanskih glasov. Počivalšek pa je v petek poudaril, da SMC je in bo garant stabilnosti in zanesljivosti.


Po anketi Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana, ki jo je za časnik Delo med 4. in 7. januarjem izvedel med 709 ljudmi, 61 odstotkov vprašanih meni, da Erjavcu ne bo uspelo zbrati dovolj glasov za zamenjavo vlade, 16,5 odstotka meni nasprotno, 20,8 odstotka ne ve, 1,7 odstotka pa jih ni želelo odgovoriti. Da je vložitev konstruktivne nezaupnice zelo primerna odločitev, meni 20,2 odstotka vprašanih, da je primerna pa 15,2 odstotka. Da je to neprimerna odločitev, meni 16,3 odstotka vprašanih, da je zelo neprimerna pa 22 odstotkov. 14 odstotkov jih je odgovorilo, da odločitev ni niti neprimerna niti primerna, ne ve 9,9 odstotka vprašanih, 2,4 odstotka pa nista želela odgovoriti, je poročalo sobotno Delo.

dz koalicija vlada