vestnik

Pred novo odbojkarsko sezono pomlajujejo ekipe 

Miha Šoštarič, 25. 9. 2017
Miha Šoštarič
Tako v Puconcih kot tudi v Ljutomeru (na fotografiji) so k članski ekipi priključili številne odbojkarice iz domačih mlajših selekcij. fotografija miha šoštarič
Aktualno

Prvi ekipi v Puconcih so v času priprav priključili nekaj igralk iz kadetske in mladinske selekcije – Tudi Ljutomerčanke so v pripravljalno obdobje pred novo sezono stopile brez nekaterih izkušenih igralk

Igralke puconske Keme že vrsto sezon zapored zastopajo pomursko žensko odbojko v prvi državni ligi. Minulo sezono so končale na sedmem mestu, po večletnem uspešnem delu pa je ekipo zapustil Bojan Novak, ki ga je na trenerski klopi nasledil njegov pomočnik Sebastijan Lenarčič. Pod vodstvom slednjega so Pucončanke brez poraza zaključile tekmovanje v tako imenovani zeleni skupini in brez težav ohranile prvoligaški status. Novo prvenstvo bodo Pucončanke odprle v soboto, 7. oktobra, ko bodo v uvodnem krogu gostile koprsko Luko.

Le tri igralke stare več kot 20 let

Priprave so Pucončanke pod vodstvom Lenarčiča pričele v začetku avgusta, doslej pa so že odigrale sedem pripravljalnih tekem. Po dveh porazih proti madžarskima prvoligašema Kaposvarju in Godollu, ko zaradi vpoklica v reprezentančne vrste ni nastopila Veronika Mikl, so na turnirju v Grosupljem zasedle drugo mesto, pripravljalna tekma proti Ptujčankam, ki jih bo v novi sezoni vodil prav Novak, pa se je končala z neodločenim izidom 2: 2. Lenarčič napoveduje, da se bodo do pričetka nove sezone še dvakrat pomerili prav s Ptujčankami. Vrste Keme so pred novo prvoligaško sezono zapustile Mateja Kadiš, Petra Franko, Janja Donša, Naja Belec, Laura Kocet, Saša Zdovc in Katja Karin Pintarič. »Prvi ekipi sem v času priprav priključil nekaj perspektivnih mladih igralk iz kadetske in mladinske selekcije, dokončno odločitev o nastopanju teh igralk pa bom sprejel tik pred prvenstvom,« je dejal Lenarčič, ki z vodstvom kluba načrtuje okrepitve na igralnih mestih podajalke, korektorice in sprejemalke.


2df400bca2b3d101fbeb60e261939a2b
Sašo Bizjak
Maribor - odbojka ženske - Nova Kbm Branik in Kem Puconci - od leveIza Mlakar in Iva Škraban Fotografija Sašo Bizjak


V Puconcih so se pred novo sezono – tudi zaradi številnih odhodov izkušenejših igralk – odločili, da z drugo ekipo ne bodo igrali v 3. državni ligi. Nekatere obetavne igralke iz druge ekipe so priključili k prvi ter s tem vsaj številčno zapolnili praznino, ki so jo naredile odhajajoče odbojkarice. »Glede na pomladitev ekipe so moja pričakovanja le v smeri igranja čim boljše odbojke. Kaj nam bo to prineslo, bomo videli med sezono. Poudariti je treba, da so v naši ekipi le tri igralke stare več kot 20 let, vse ostale pa so stare med 15 in 19 let,« dodaja Lenarčič.

Ostajajo brez podajalk

Ljutomerčanke so po uspešni sezoni v 2. državni odbojkarski ligi, ko so v konkurenci dvanajstih ekip zasedle četrto mesto, v pripravljalno obdobje pred novo sezono stopile brez nekaterih izkušenih igralk. »Prva podajalka Hana Hochstätter se nam zaradi drugih obveznosti, predvsem študijskih, še ni priključila, obstaja pa verjetnost, da nam v novi sezoni ne bo mogla pomagati. Težava je ta, da tudi druga podajalka Saška Belec zaradi študija zapušča aktivno igranje odbojke. Prav tako še ni rešen status korektorice Sabine Mulec, ki je dobila službo in ne bo mogla redno trenirati,« je pogovor pričel trener Andrej Tot, ki skupaj z vodstvom kluba išče primerno zamenjavo predvsem na mestu podajalke. »V pomurskem prostoru je izredno težko dobiti podajalko. Želeli smo izkušeno Ano Praprotnik Flisar, ki se vrača na parket, vendar se je odločila, da bo raje igrala na Ptuju. Lahko bi poskušali z nakupom tujke na tem igralnem položaju, vendar to ne bi imelo smisla, da zdaj, ko nimamo dovolj izkušenega lastnega kadra za nastopanje v višjem rangu tekmovanja, trošimo denar. Če ne bomo našli podajalke v našem okolju, bomo šli v novo sezono z lastnim kadrom. Dali bomo priložnost mladim.« Tota veseli, da bosta ekipi še naprej pomagali Lea Belec in Valentina Kosi, tudi Maša Vnuk pa po poškodbi dobro okreva in vadi po posebnem programu.


28c8bf5d0d458c2b84b293fa096494ec
Andrej Petelins_ek
Hoce - Odbojka zenske - Formis - Kema Puconci - 6 Iva Skraban - Desk: _Sport - Odbojka - Sport - Avtor: Andrej Petelinsek Fotografija Andrej Petelins_ek


Po prihajajoči sezoni se bo pet najboljših ekip 2. državne lige uvrstilo v novoustanovljeno 1. B državno ligo. »Želja je, da bi bili med temi petimi ekipami in napredovali, vendar bo to glede na odhode izkušenih igralk s to mlado ekipo izredno težko doseči. Kot sem že povedal, lahko bi se okrepili s tujko, vendar bi v naslednji sezoni rabili še vsaj eno, da bi bili konkurenčni, kar pa v tem trenutku nima smisla. Nisem človek lovorik. Ostal sem v klubu, ker vem, da prihajajo mlade odbojkarice. Že v lanski sezoni se nam je bazen mladih igralk lepo polnil, tudi pred novo sezono prihajajo nove igralke, željne učenja. Če bomo tako nadaljevali, Ljutomer v prihodnje ne bo imel težav s sestavo ekipe. Vsako sezono bo dovolj igralk iz lastnega kadra, ki se bodo priključile članski ekipi,« je nadaljeval Tot, ki se zaveda, da čaka ekipo izredno naporna sezona.
»Težko bomo v zgornjem delu prvenstvene razpredelnice, saj bo izredno težko nadomestiti dve igralki iz prve postave iz minule sezone. Starejšim igralkam smo razložili, da lahko pride par porazov zapored. Takrat ne smemo obupati. Na to moramo biti pripravljeni. Z dobrim delom in motivacijo lahko uspemo.« Tot bo tudi v prihajajoči sezoni bdel nad delom v vseh selekcijah. Po odhodu Andreje Gaberc bo Branetu Pušenjaku pri mlajših kategorijah pomagala Tjaša Rakuša, ki bo obenem igrala za člansko ekipo. »Bazen z mladimi igralkami moramo razširiti. Na dobri poti smo. Če bomo marljivi in predvsem potrpežljivi, bodo prišli tudi rezultati. Ker v le-te verjamem, ostajam v Ljutomeru, saj smo z upravo kluba enotni, da je prihodnost v lastnem kadru.« Ljutomerčanke bodo v uvodnem krogu novega prvenstva v soboto, 14. oktobra, gostile Benedikt.

odbojka puconci ljutomerčanke