vestnik

Pred potovanjem se je treba seznaniti z razmerami, ki nas v tujini čakajo, opozarja Šter

Vestnik.si, 23. 4. 2021
STA
Vodja Konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter in Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

Vladna govorka Maja Bratuša je uvodoma dejala, da je vlada v nacionalno strategijo za cepljenje kot prednostne skupine dodala starejše od 50 let, zaposlene v vzgoji in izobraževanju, ki še niso bili cepljeni, in zaposleni pri upravljavcih kritične infrastrukture v skladu z zakonodajo s tega področja. 

Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 520,3, v Pomurju 454,6. Tedenska incidenca na ravni države znaša 229,7, v pomurski regiji pa 183,6. 

Andrej Šter je spregovoril o tem, ali se odpraviti na potovanja in kako pomembno je pridobiti informacije o razmerah v državah, v katerih želimo dopustovati. Zdi se mu, da je cilj večine Slovencev pred prvomajskimi prazniki ta, da bodo šli na Hrvaško. Šter opozarja, da je tam zdravstveni sistem obremenjen, pred dopustom pa je treba upoštevati podatke o situaciji na Hrvaškem. Tam so morali nekatere turistične obrate že zapreti, upoštevati pa je treba tudi zahtevo testiranja. "Vzpodbujamo vsakogar, ki se odpravi na pot, da se dobro pouči o razmerah, ki jih tam lahko pričakuje. Hrvaška ni edina, ki se trenutno sooča z zahtevno situacijo," tako Šter, ki izpostavi še Madžarsko. V Italiji vsakega čaka petdnevna karantena, v Avstriji pa imajo obvezno najavo v elektronski obliki, ki se dosledno nadzoruje. 

Posebnost je tudi dejstvo, da za vstop v Srbijo potrdilo o prebolelosti ali cepljenju ni priznano kot olajšava. Za prehod meje je nujen negativen PCR test. Vsaka država si pogoje namreč določa sama. 

Šter ljudem svetuje, naj premislijo, ali je pot nujna. Velja namreč usmeritev, da nenujne poti preložimo na poznejši čas. Če pa je pot nujna, pa lahko vse potrebne informacije najdemo na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za zunanje zadeve. Izpostavil je še, da je zunanje ministrstvo ZDA objavilo varnostno opozorilo, v katerem je ameriškim državljanom odsvetovalo potovanja v vrsto držav, tudi v Slovenijo. 

Ukrepe sproščanja slovenske vlade je treba razumeti z zrnom soli, opozarja Šter. Pa tudi to, da ponarejena ali prilagojena potrdila o opravljenem testu ne ostanejo neodkrita, ter da je to kaznivo dejanje. 

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je predstavila nekaj ugotovitev glede nadzorov med 12. in 18. aprilom. V tem času so inšpektorati opravili 3786 nadzorov, izdanih je bilo 28 prekrškovnih sankcij, 289 opozoril in 187 upravnih ukrepov. 

koronavirus slovenija andrej-šter deana-potza