vestnik

Pred vlado razprava o strogo nadzorovanem sproščanju ukrepov ali popolnem zaprtju gospodarstva

Vestnik, STA, 9. 12. 2020
Nataša Juhnov
Gantar meni, da je pred sproščanjem ukrepov treba zagotoviti primerne razmere v preobremenjenem zdravstvenem sistemu, ki jih zdaj ni.
Aktualno

Vlada bo na seji predvidoma ponovno pretresala ukrepe, ki jih je sprejela za zajezitev epidemije covida-19. Pričakovati je kresanje mnenj med ministroma za zdravje Tomažem Gantarjem in gospodarstvo Zdravkom Počivalškom. Medtem ko slednji predlaga postopno sproščanje omejitev, Gantar poziva k popolnemu zaprtju nenujnih gospodarskih dejavnosti.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je v torek opozorila, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljena merila za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Ob tem je naklonjena pobudi glede zapiranja vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti, kar predlaga minister Gantar. Ta namreč meni, da je pred sproščanjem ukrepov treba zagotoviti primerne razmere v preobremenjenem zdravstvenem sistemu, ki jih zdaj ni. Če današnji pogovori ne bodo šli v smeri potrditve njegovih predlogov, bo Gantar razmišljal tudi o odstopu, je dal vedeti.

frizer, koronavirus, frizura, obrtniki, stroški
Profimedia
Počivalšek predlaga, naj stroka za vsako dejavnost predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb.

Počivalšek pa vztraja pri postopnem sproščanju omejitev, seveda ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov. S tem bi po njegovi oceni za gospodarstvo naredili največ. Predlaga, naj stroka za vsako dejavnost predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato pa naj se vse sile usmeri v strog nadzor njihovega spoštovanja in strogo kaznovanje morebitnih kršitev.

koronavirus vlada ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi