vestnik

Je imel Janez Somi pooblastilo za podpis najemne pogodbe za Vinarium?

Majda Horvat, 12. 2. 2022
Nataša Juhnov
Janez Somi trdi, da je še vedno predsednik Turistične zveze Lendava vabi. Foto Majda Horvat
Aktualno

Vprašanje je, ali je Janez Somi imel pooblastilo za podpis najemne pogodbe za Vinarium

Janez Somi je v imenu Turistične zveze Lendava vabi (TZLV) podpisal petletno najemno pogodbo z Občino Lendava o upravljanju objektov Vinarium in ziplina Vinarium, čeprav ni povsem jasno, ali je takrat še imel mandat predsednika. To funkcijo je prevzel po volilni skupščini marca 2019 za dobo dveh let. Naslednja skupščina je bila izvedena maja 2020, lani je ni bilo, njeni člani pa tudi niso bili vabljeni k odločanju niti po običajnem postopku niti korespondenčno. 

(Volilna) skupščina predvidoma marca 

Zato se postavlja vprašanje, ali je imel predsednik še pooblastila za sklepanje pogodbe oziroma ali mu jih je izvršni odbor podaljšal z morebitno podelitvijo začasnih pooblastil, če seveda ta možnost v statutu sploh obstaja. »Zaradi pandemije skupščine ni bilo. Na seji je izvršilni odbor potrdil prolongacijo organom Turistične zveze Lendava vabi do naslednje skupščine. Vsekakor sem imel kot predsednik Turistične zveze Lendava vabi vso pravico. Skupščino po statutu Turistične zveze Lendava vabi skliče izvršilni odbor. Naslednja skupščina bo sklicana marca 2022,« je na vprašanje odgovoril Janez Somi, ki si je za pripravo odgovora vzel nekaj dni časa.



Vprašanje v zvezi z mandatom predsednika smo poslali tudi vsem sedmim članom izvršnega odbora, katerega člana sta tudi predsednik in podpredsednik. To je sprožilo med člani vznemirjenje in po naših informacijah se je začelo iskanje soglasja med njimi za skupen poenoten odgovor. A tega potem ni bilo. Posamično sta se odzvala samo dva člana.

Mihael Kasaš, tudi direktor občinske uprave Občine Lendava, je odgovoril takoj, da do nove skupščine predstavlja TZLV legitimno izvoljeni predsednik. Tatjana Koša pa je sporočila, da je izvršni odbor TZLV na svoji redni seji marca 2021 potrdil finančni načrt in program dela TZLV za leto 2021, na seji pa je bilo tudi rečeno, da bo skupščina sklicana takoj, ko bodo epidemiološke razmere to dovoljevale. »Po mojem mnenju in statutu TZLV je skupščina TZLV najvišji organ, ki odloča o podaljšanju mandatov organom zveze in tudi izvoli nove člane organov TZLV,« je še zapisala Koševa.



TZLV ni nevladna organizacija

V eni od prejšnjih številk Vestnika smo tudi razkrili, da je Občina Lendava razpis o sklenitvi neposredne najemne pogodbe z opredelitvijo nekaterih pogojev prilagodila TZLV. Objavila ga je na svoji spletni strani 9. decembra lani, nanj pa se je pričakovano prijavila samo TZLV. Razpisni pogoj je namreč bil, da je ponudnik nevladna organizacija, ki ima podeljen status delovanja v javnem interesu na področju turizma in ima izkušnje pri izvajanju in upravljanju turističnih objektov.


Ob poznejšem preverjanju izpolnjevanja pogojev pa se je razkrilo, da TZLV razpisnih pogojev glede statusa nevladne organizacije ni izpolnjevala. Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so nam namreč odgovorili, da TZLV ni bil podeljen status nevladne organizacije na področju spodbujanja turizma po zakonu o nevladnih organizacijah. Ji je pa bil z odločbo, ki je postala dokončna 16. decembra 2020, podeljen status pravne osebe, ki deluje na področju spodbujanja turizma po zakonu o spodbujanju razvoja turizma, in sicer za določen čas do 16. decembra 2025.

Komu ministrstvu sploh podeli tak status? Status pravne osebe v javnem interesu na področju spodbujanja razvoja turizma se podeli pravnim osebam, torej turističnim društvom in drugim nevladnim organizacijam, ki delujejo na področju spodbujanja razvoja turizma, če deluje na tem področju in če njen namen ustanovitve in delovanja presega interese članov. 


Nataša Juhnov
Janez Somi je v imenu Turistične zveze Lendava vabi (TZLV) podpisal petletno najemno pogodbo z Občino Lendava o upravljanju objektov Vinarium in ziplina Vinarium.
janez-somi lendava