vestnik

Predsednik odstopil, preiskava še poteka

A. B., 24. 6. 2019
Nataša Juhnov
V Gasilski zvezi Kuzma je zazvonil klic v sili. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Drago Lovenjak, predsednik Gasilske zveze Kuzma, ki se je znašel pod drobnogledom policije, se je umaknil iz gasilskih vrst

Po podatkih Suzane Rauš s Policijske uprave Murska Sobota preiskava, kam je s poslovnega računa Gasilske zveze Kuzma izpuhtelo 7.500 evrov denarja, še vedno poteka. V prostorih Občine Kuzma, kjer ima gasilska zveza sedež, so policisti sicer aprila opravili tudi hišno preiskavo. Zaradi suma neupravičene uporabe tujega premoženja se je pod drobnogledom policije znašel predsednik zveze Drago Lovenjak iz Gornjih Slaveč, ki je prav tako drugi mandat svetnik občinskega sveta v Kuzmi. Po naših podatkih je denar, ki je na gasilski zvezi zmanjkal, z računa dvigoval prav Lovenjak. Lovenjak se na naše klice in na poslana SMS-sporočila tako kot aprila, ko smo poročali prvič poročali o policijski preiskavi, tudi tokrat ni odzval.

V kuzemski gasilski zvezi je pet gasilskih društev, za njihovo delovanje je občina lani iz proračuna namenila 16.000, leto prej pa 12.500 evrov.

Alojz Krpič, poveljnik Gasilske zveze Kuzma in tamkajšnje civilne zaščite, pa je v izjavi za Vestnik povedal, da je Lovenjak vmes že odstopil s funkcije predsednika zveze. Potem ko so letno redno skupščino zavoljo domnevnih finančnih nepravilnosti prekinili in Lovenjaka pozvali, naj da odgovore, kam je menda izginil denar, nove, izredne skupščine še niso uspeli sklicati. »Sam skrbim za operativo, to, da je očitno zmanjkal denar, in tudi policijska preiskava na operativno delovanje zveze nista vplivala. Uspeli smo opraviti gasilsko tekmovanje za pokal občine, v tem obdobju smo še štirikrat posredovali v večjih intervencijah. Dvakrat sem po prekinjeni skupščini uspel govoriti z nekdanjim predsednikom, takrat pa mi je omenil, da v Gasilski zvezi Kuzma več ne bo deloval in da zapušča gasilske vrste,« je dejal Krpič.
V kuzemski gasilski zvezi je pet gasilskih društev, za njihovo delovanje je občina lani iz proračuna namenila 16.000, leto prej pa 12.500 evrov. Kot je še povedal Krpič, je zaradi vsega skupaj zdaj nastal dogovor, da Občina Kuzma gasilski zvezi denar namenja sproti, in to le za nujne in operativne zadeve. Župan Jožef Škalič je namreč že takoj, ko se je na redni letni skupščini izvedelo, da je očitno izginil denar, poudaril, da kot župan pričakuje temeljito analizo delovanja zveze in tudi konkretne ukrepe, ki jih bo vodstvo zveze sprejelo na podlagi svojih ugotovitev.
občina kuzma