vestnik

Predsednik Pahor bi "odmrznil" strankarsko izkaznico. Kaj na to pove pomurski poslanec iz vrst SD?

Rok Šavel, 7. 11. 2022
Niko Časar
Gorički poslanec se zaveda, da bi lahko v stranki dobro unovčili Pahorjeve politične izkušnje.
Aktualno

Napoved predsednika države Boruta Pahorja, da se želi ponovno aktivirati v stranki SD, je vzbudila precej pozornosti in v delu stranke sprožila tudi burne odzive.

Predsednik države Borut Pahor, ki se po desetletju decembra poslavlja s funkcije, je pred dnevi dvignil precej prahu, ko je v intervjuju za portal Siol napovedal, da bi se po koncu predsedniškega mandata želel ponovno aktivirati v stranki SD, v kateri je zamrznil članstvo, ko je bil pred desetimi leti prvič izvoljen za predsednika republike. Sledile so številne izjave nekaterih članov stranke, ki do vrnitve nekdanjega prvega moža socialne demokracije niso preveč navdušeni.



Precej kritičen je bil tako odziv predsednika strankinega podmladka Luke Gorška, ki se je na aprilskih volitvah neuspešno potegoval za izvolitev v državni zbor, ter državnega sekretarja in nekdanjega poslanca, ki ravno tako ni bil uspešen na letošnjih državnozborskih volitvah, Marka Koprivca, ki Pahorju očitata predvsem njegovo ravnanje in držo v času prejšnje vlade Janeza Janše. Vodja poslancev SD Jani Prednik je bil med tem veliko bolj spravljiv, saj je izpostavil Pahorjeve dolgoletne izkušnje, čeprav je po drugi strani izrazil tudi razumevanje do kritičnih glasov v stranki. Predsednica stranke Tanja Fajon, ki jo je ravno Pahor pripeljal v politiko in v stranko, je napovedala, da ga bo povabila na pogovor, ob tem pa je poudarila pomen skupnih vrednost in skupnih interesov, ki jih je potrebno ugotoviti.

inkluzivni-judo, murska-sobota, festival, jože-škraba
Judo zveza Slovenije.
Bo za nekdanjega predsednika stranke, predsednika vlade in državnega zbora ter predsednika države, še mesto v njegovi matični stranki?

Med tistimi, ki prepoznavajo Pahorjeve izkušnje in mednarodni ugled, pa je poslanec Damijan Zrim, ki poudarja, da je SD odprta in demokratična stranka. "V kolikor bi se nekdo, ki zagovarja ideje socialne demokracije, rad vrnil nazaj v stranko, torej v tem primeru Borut Pahor, bi njegove dolgoletne izkušnje, kot politika evropskega kova, navsezadnje je bil evropski poslanec, predsednik državnega zbora, predsednik vlade in predsednik države, bile zelo dobrodošle, zato mu ne zapiramo poti za nazaj," je za Vestnik.si povedal pomurski poslanec.


V politiko potegnil tudi Dejana Židana


Ne glede na zamere nekaterih članov stranke do Pahorja, pa dejstvo ostaja, da je stranka z njim na čelu dosegla najboljše rezultate na državni ravni. Borut Pahor je namreč vodil stranko od leta 1997 do 2012, v tem času pa jo je popeljal na štiri državnozborske volitve. Leta 2008 so socialni demokrati pod njegovim vodstvom celo zmagali volitve in sestavili vlado, ki pa je svoj mandat klavrno in predčasno končala. Kljub temu, da je na predčasnih volitvah leta 2011 stranka izgubila precej mandatov v primerjavi z zmagovalnim letom 2008, saj se je število poslancev SD zmanjšalo z 29 na 10, pa stranka vendarle pod Pahorjevim vodstvom ni nikoli imela manj kot 10 poslancev. Po letošnjih državnozborskih volitvah imajo socialni demokrati sedem poslancev v državnem zboru, Tanji Fajon pa je bilo na jesenskem kongresu kot edini kandidatki še naprej zaupano vodenje stranke. Omeniti velja tudi dejstvo, da je Pahor v veliki meri zaslužen za politične kariere številnih SD veljakov, poleg trenutne voditeljice stranke je tako denimo v politiko pripeljal tudi državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu, nekdanjega poslanca, dolgoletnega kmetijskega ministra in tudi bivšega šefa SD Dejana Židana.

59-letnemu Pahorju po izteku predsedniškega mandata še eno leto pripada nadomestilo plače v višini 80 odstotkov predsedniške plače (cca. 4.335 evrov) in pisarna bivšega predsednika s svetovalcem, administrativnim delavcem in službenim vozilom z voznikom.

stranka-sd borut-pahor damijan-zrim