vestnik

Pregnane meščane bodo simbolično vrnili na ulice mesta

A.R., 22. 8. 2019
Aleksandra Nana Rituper Rodež
Spominska slovesnost v Lendavi.
Aktualno

Na predvečer evropskega dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki se obeležuje 23. avgusta, so v Lendavi pripravili spominsko pietetno slovesnost. Udeležil se je je tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je položil venec k spomeniku žrtev in prevzel častno pokroviteljstvo nad projektom Spotikavci, tlakovci spomina na pregnane judovske meščane.

Pred pričetkom slovesnosti je predsednik Pahor v spremstvu Erike Fürst, judinje, ki je preživela holokavst,  v spominskem parku pred osnovno šolo položil venec k spomeniku žrtvam druge svetovne vojne in žrtvam rasnega, nacionalnega in ideološkega nasilja v času po drugi svetovni vojni v Lendavi in njeni okolici.

DSC_0058
Aleksandra Nana Rituper Rodež
Predsednik Borut Pahor je v spremstvu Erike Fürst, Judinje, ki je preživela holokavst, včeraj v spominskem parku pred osnovno šolo položil venec k spomeniku žrtvam druge svetovne vojne.

DSC_0053
Aleksandra Nana Rituper Rodež
Spominska slovesnost v Lendavi.

Nato se je predsednik v spremstvu župana Janeza Magyara sprehodili po današnji Glavni ulici, kjer so nekoč živeli Judje, in kjer bodo pred hišama judovske družine Blau in družine Balkany postavili spotikavce.  

DSC_0085
Aleksandra Nana Rituper Rodež
Občina Lendava je nato v Muzeju meščanstva pripravila pietetno slovesnost, na kateri so spomnili na posledice totalitarnih sistemov.

Občina Lendava je nato v Muzeju meščanstva pripravila pietetno slovesnost, na kateri so spomnili na posledice totalitarnih sistemov. Ob tej priložnosti pa je Pahor podelil listino o prevzemu častnega pokroviteljstva nad umetniškim projektom Spotikavci - tlakovci spomina (stolpersteine) v Sloveniji.

DSC_0046
Aleksandra Nana Rituper Rodež
Borut Pahor, Janez Magyar in Erika Fürst

Prevzel jo je Andrej Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor (Sinagoga Maribor). Spotikavce bodo v Lendavi pred hiše nekdanjih judovskih lastnikov, ki so bili žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, položili 17. septembra. Prav tako jih bodo takrat položili še v Murski Soboti.

DSC_0045
Aleksandra Nana Rituper Rodež
Borut Pahor, Janez Magyar in Erika Fürst

Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov na podlagi resolucije Evropskega parlamenta obeležujemo 23. avgusta in s tem obsoja vse zločine proti človeštvu, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi. Na ta dan leta 1939 je bil podpisan pakt med takratno Nemčijo in Sovjetsko zvezo, v katerem sta se dogovorili o nenapadanju in določili interesne sfere obeh držav v Evropi.

Spotikavce bodo v Lendavi pred hiše nekdanjih judovskih lastnikov, ki so bili žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, položili 17. septembra. Prav tako jih bodo takrat položili še v Murski Soboti.

stolpersteine borut-pahor lendava žrtve spotikavci
Kaj zdaj berejo drugi