vestnik

(PREGLED LETA 2020) Še so in bodo dobre zgodbe

A. G., A. B., 31. 12. 2020
Pixabay
Prihaja novo leto. Kakšen pa je obračun starega?
Aktualno

Ob začetku leta 2020 še nismo slutili, kako nas bo zaznamovala epidemija covida-19. Številni protikoronski ukrepi – vlada je ta teden sprejela že sedmi sveženj pomoči – so posegli v naša življenja, mnogi ukrepi so vnesli tudi zmedo.

Hkrati z začetkom epidemije smo dobili novo vlado. Dvanajstega marca je epidemijo razglasil tedanji minister za zdravje Aleš Šabeder, kmalu za tem ga je zamenjal zdaj že prav tako nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je pred kratkim zaradi izstopa Desusa iz vlade odstopil. Od takrat zdravstveni resor vodi premier Janez Janša, ki je 1. junija v pozdrav koncu prvega vala epidemije v zrak poslal letala ameriške in slovenske vojske, ki so preletela zdravstvene ustanove. »Z velikimi tveganji, kot je covid-19, se lahko uspešno soočamo le skupaj,« je bilo geslo akcije, v kateri so pozabili na pomurske zdravstvene ustanove. Podvizal se je akrobatski pilot Peter Podlunšek in se s preletom devetih akrobatskih letal za srčno delo zahvalil tudi našim zdravstvenim delavcem.

Ob zagotovilih tako zdravstva kot vlade, da so se čez poletje dobro pripravili na drugi val epidemije covida-19, je z začetkom pouka začelo naraščati število novih primerov, vlada pa je na podlagi zakona o nalezljivih boleznih začela sprejemati odloke, da bi zajezila drugi val. Od 18. oktobra imamo tako ponovno razglašeno epidemijo, takoj po razglasitvi epidemije pa je bila prvič po drugi svetovni vojni uvedena tudi policijska ura, ki še vedno velja.

ljutomer, koronavirus, dom-starejših, tomi-nemec, minister-tomaž-gantar
Nataša Juhnov
Zdravstvene ustanove so zaradi številnih hospitalizacij bolnikov s covidom-19 na robu zmogljivosti.

Tik pred novim letom smo dobili prve odmerke cepiva proti koronavirusni bolezni. Polovica Slovencev se je pripravljena cepiti, kakor hitro bo mogoče, je pokazala raziskava študentov Univerze v Mariboru, Sledilnika za covid-19 in Valicona. Skoraj deset odstotkov sodelujočih je že bilo okuženih z novim koronavirusom, 82 odstotkov vprašanih osebno pozna nekoga, ki je bil okužen. Šestintrideset odstotkov jih pozna osebo, ki je zaradi okužbe potrebovala zdravljenje v bolnišnici, 23 odstotkov pa tudi nekoga, ki je zaradi okužbe umrl.

Od začetka epidemije je v Sloveniji zaradi posledic te bolezni umrlo skoraj 2600 bolnikov, pozitiven izvid testiranja na novi koronavirus pa je bil ugotovljen pri najmanj 120 tisoč ljudeh. Slovenija je danes s smrtnimi primeri po podatkih sledilnika Worldmeter že med vodilno trojico glede na milijon prebivalcev. Več sta jih na celotnem planetu imela le Belgija in San Marino.

karikatura, pregled leta
Anton Buzeti
Leto 2020 skozi karikaturo.

Tudi sami smo se znašli sredi izjemne preizkušnje , a ostali resen filter za novice in informacije, o katerih poročamo. S Pomursko gospodarsko zbornico smo ponosni, da smo kljub epidemiji razglasili najboljša pomurska podjetja. Še so in bodo dobre zgodbe, tudi v letu 2021.
Bodimo odgovorni, ostanimo zdravi.

S spodnjimi fotografijami pa izpostavljamo nekaj odmevnih zgodb tega leta v Pomurju. 

Niko Huber (Cana Royal Water), Matej Puhan (Castoola, Miran Fujs (Arcont), Janez Kodila (Šunkarna Ko
Vestnik.si
Vestnik in Pomurska gospodarska zbornica sta četrto leto zapored izbrala najuspešnejša podjetja v regiji.

mura, nafta, pokal, finale-pokala
Aleš Cipot
Mura si je priborila drugo pokalno lovoriko v zgodovini.

policija, konoplja
Leon Novak / Vestnik.si
V Pomurju je neobičajno leto zaznamoval tudi rekordni zaseg konoplje.

pregled-leta 2020 Vestnik