vestnik

Preiskava nesreče v Avstriji zaključena: Kdo je kriv 

I. B, A. G., 2. 5. 2018
Feuerwehr-jennersdorf.at
Smrtna prometna nesreča na cesti Minihof-Liebau.
Aktualno

Avstrijsko državno tožilstvo je zaključilo preiskavo nesreče v bližini Ženavcev, ko sta trčila slovenski avtobus in avtomobil.

Po dobrih štirih mesecih preiskovanja sledi in tehničnih podrobnosti nesreče so avstrijski državni tožilci končali preiskavo nesreče. Ugotovili so, da ni znakov, da bi katerikoli od voznikov storil kaznivo dejanje, zato ne bodo nikogar preganjali. Na vprašanje, kaj je torej vzrok nesreče, so nam odgovorili, da je njihova naloga le ugotavljanje odgovornosti vpletenih voznikov.

Možnost pritožbe

Potniki, ki so bili v začetku lanskega decembra z avtobusom Avtobusnega prometa Murska Sobota udeleženi v prometni nesreči v bližini Ženavcev v Avstriji, so bili o epilogu preiskave obveščeni po pošti. V obvestilu tožilstva jim dajejo možnost, da v štirinajstih dneh zaprosijo za dodatna pojasnila, zakaj so preiskavo zaključili. Če bodo potniki imeli kakršnakoli nova dejstva, imajo potem še štirinajst dni časa, da jih pisno podajo tožilstvu. Če bo njihova pritožba neutemeljena, bodo stroške prijave krili sami, pri čemer se pri skupinski pritožbi ti razdelijo.


Naj spomimo, da se je 46 potnikov z avtobusom vračalo s predbožičnega izleta na Dunaju, ko je nekaj kilometrov pred slovensko mejo vanje treščil osebni avtomobil. Tako voznica kot sovoznik v osebnem avtomobilu sta v nesreči izgubila življenje, nekaj potnikov avtobusa je bilo lažje poškodovanih, medtem ko voznik in turistična vodnica huje.

Krivda ni dokazana na nobeni strani

Avstrijska policija, ki je preiskovala vzrok in krivdo nesreče, je sedaj sporočila, da je preiskava končana. Potniki so dobili pisno obvestilo, da je krivda avtobusnega šoferja izključena. V preiskavi ni bilo zaznanih znakov kaznivega dejanja povzročitve umora ali telesnih poškodb iz malomarnosti. Na avstrijskem tožilstvu pa so nam zdaj potrdili še, da tudi o krivdi voznice osebnega avtomobila ne morejo govoriti, saj tudi pri njej znakov kaznivega dejanja niso ugotovili.
Več o nesreči:https://www.vestnik.si/foto-huda-nesreca-v-avstriji-srecna-sem-da-sem-ostala-ziva-6460036
Kaj zdaj berejo drugi