vestnik

Prejeli smo: »Univerza v Ljubljani kot javna univerza ni sodelovala«

Vestnik, 16. 3. 2021
Ivan Valtl
Univerza v Ljubljani
Aktualno

Univerza v Ljubljani se je odzvala na intervju z državnim sekretarjem na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitjo Slavincem, ki je bil objavljen v prejšnji številki Vestnika. Njihov odziv objavljamo v celoti:

Državni sekretar dr. Mitja Slavinec je v besedilu na vprašanje novinarja Timoteja Milanova: »V javni razpravi o vprašanju števila vpisnih mest je bilo možno slišati marsikateri predlog o prihodnjem razvoju visokošolskega sistema. Kje sami vidite možnosti za razvoj?« med drugim odgovoril: »Vlada je našemu ministrstvu naložila pripravo izhodišč za prenovo načina financiranja in s tem samega izvajanja študijskih programov. Delovna skupina, v kateri so bili rektorji javnih in zasebnih univerz, je ta izhodišča tudi pripravila. /…/«

Pri oblikovanju končnega dokumenta priprave izhodišč za prenovo načina financiranja Univerza v Ljubljani kot javna univerza ni sodelovala. Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je bil sicer imenovan v omenjeno delovno skupino, ki jo je vodil rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič, vendar je iz delovne skupine izstopil, preden je ta pripravila končno verzijo izhodišč. Razlog za izstop je bilo nestrinjanje rektorja Papiča s predlogom, da bi se med drugim pri razdeljevanju denarja med javne univerze vpeljal povsem administrativni kriterij, ki bi temeljil na razmerju števila članic oz. fakultet posameznih univerz. Ta kriterij izrazito škoduje Univerzi v Ljubljani in nima nikakršne neposredne povezave s številom študentov posamezne univerze, še manj pa s kakovostjo oziroma odličnostjo posamezne univerze. Zaradi tega predloga in nejasnih navodil o mandatu omenjene delovne skupine, odprtih vprašanj glede zagotavljanja pogojev za povečan vpis na Univerzi v Ljubljani in še vedno nesklenjene pogodbe o štiriletnem financiranju je rektor Papič predsednika delovne skupine rektorja Kačiča 25. februarja 2021 v elektronskem sporočilu obvestil, da v delovni skupini ne želi več sodelovati.

Objava pojasnila je ključna za prikaz položaja Univerze v Ljubljani v sistemu javnih univerz in pomembna za celovito razumevanje problematike visokega šolstva, ki ga med drugim obravnava objavljeno besedilo v Vestniku.

Celoten intervju z Mitjo Slavincem lahko preberete TUKAJ

odziv Vestnik