vestnik

Prekmurci v Izoli zaplesali in ponujali domače dobrote

Jože Gabor, 31. 7. 2018
Osebni Arhiv
Lendavski folkloristi na Primorskem
Aktualno

Folklorna skupina Folklornega društva Prekmurje Lendava je gostovala na Primorskem, kjer je predstavljala prekmursko folkloro in ljudske običaje v Izoli na prireditvi Izolafolk.

Na Primorsko jih je povabil Center za kulturo, šport in prireditve Izola. Dopoldan so vadili, je povedala vodja lendavske območne izpostave JSKD Janja Magdič, zvečer pa so nastopili s celovečernim koncertom s petjem, glasbo in plesov z naslovom Prekmurski večer: »Nastopili smo dvakrat, najprej v Simonovem zalivu, potem pa še na letni prireditvi Izolafolk v mestnem središču. Predstavili smo se s tremi odrskimi postavitvami, s katerimi smo večkrat nastopili že tudi v pokrajini ob Muri: Bog te živi godovnjak, Prekmurje pleše in vabi ter Ples kuharic.«


8dde8f5da809dcc22360b2e71d30bc17
Osebni Arhiv
Lendavski folkloristi na Primorskem


Z njimi je bil pozvačin Jože Kleiderman, ki je na nastopu govoril v prekmurskem narečju. Folkloriste so pri petju in plesu spremljali trije glasbeniki: Andi Sobočan (cimbale), Smiljan Prendl (harmonika) in Stanko Lebar (kontrabas). Po koncu programa so lendavski folkloristi zaplesali ob prekmurski ljudski glasbi še z obiskovalci prireditve. Program sta povezovali Tjaša in Teja v slovenskem in italijanskem jeziku.
Na prireditveni prostor so šli obakrat ob obali ob zvokih glasbe in tako vabili obiskovalce, da se jim pridružijo in si ogledajo njihov nastop. Po programu so ob glasbi in druženju Primorcem in turistom, ki so si ogledali prireditev, ponudili prekmurske dobrote: perece, potice, retaše, kvašene kumare, domači kruh z zaseko in ocvirki ter drugo. Med gosti so bili tudi Prekmurci, ki so bili ta konec tedna na obali, pa tudi turisti iz tujih držav, ki so prav tako zaplesali prekmurske plese, je povedala Janja Magdič. Organizatorji so ob Centru za kulturo, šport in prireditve Izola bili še občina Izola ter območni izpostavi Javnega sklada za kulturne dejavnosti iz Izole in Lendave.

folklora