vestnik

Prekmurje je bilo Republika pred 99 leti

Maja Hajdinjak, 29. 5. 2018
Branko Žunec
Vilmoš Tkalec s soprogo Ano Margitko Preisler.
Aktualno

29. maja 1919, je bila v Murski Soboti ustanovljena Murska republika (v prekmurščini tudi Respublika Slovenska okroglina ali Respublika Mörska). 

Vilmoš Tkalec, eno najprepoznavnejših imen tistega časa, ki je spodbujal in krepil prekmursko zavest, je s pomočjo podeželskega prebivalstva in vojaških enot ob 11.30uri na balkonu hotelaDobray (današnji hotel Zvezda) v Murski Sobotirazglasil Mursko republiko, ki naj bi združila vse prekmurske Slovence v eni pokrajini,temeljila pa na enakopravnosti, demokraciji in pravični razdelitvi zemlje.



Murska republika je sicer obstajala le 6 dni.Enote madžarskeRdeče armadeso 3. junija namreč zasedleMursko Soboto, istočasno so tja prodrli tudi drugi bataljoni. Ta ofenziva je pomenila konec Murske republike, vodstvo republike pa se je sicer že dan prej umaknilo na Cankovo.
Za Vilmošem Tkalcem dolgo časa ni bilo najdene nobene sledi, kasneje pa so snovalci filma Murska republika 1919 odkrili, da je živel na Madžarskem, kamor je pobegnil, in se preimenoval v Vilmoša Tarcsaya. Leta 1939 je napisalprekmurskiučbenikVend-szlovenszka kniga cstenya, vendar je knjiga izšla brez imena avtorja.

Bernarda B. Peček
Znameniti balkon današnjega hotela Zvezda, kjer je bila pred 99 leti razglašena Murska republika.
tkalec murska republika