vestnik

V Prekmurju ni vse tako drugače

A. Nana Rituper Rodež, 9. 6. 2020
Maruša Lapuh
Na otvoritvi razstave Osamljenosti v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici ob Krki. Od leve Robert Inhof, Goran Milovanović ter umetnika fotograf Dušan Šarotar in akademski slikar Mirko Rajnar.
Aktualno

Za Prekmurje in vse, kar prihaja iz Prekmurja, se tako zlahka okrakaterizira, da je drugačno, eksotično, da je prekmursko. In ko je prekmursko, bi naj bilo drugačano. Kam sodijo dela »prekmurskih« likovnih umetnikov, pa nam pokaže razstava Osamljenosti, ki trenutno gostuje v Kostanjevici na Krki. Izraz teh likovnih del niso lokalnega, ampak univerzalnega značaja, pravi dr. Robert Inhof.

Razstava Osamljenosti: Izrazi tesnobe v »prekmurski« likovni umetnosti, ki jo je v minulem prekmurskem letu pripravila Galerija Murska Sobota, je od konca maja na ogled v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Glede na prostorske danosti je v zahodnem krilu razstavišča predstavljen razširjen izbor del, ki jih v svoji stalni zbirki hrani murskosoboška galerija.

osamljensoti, prekmursko-slikarstvo, galerija-murska-sobota, galerija-božidarja-jakca
Maruša Lapuh
Razstava o prekmurskem slikarstvu Osamljenosti je na ogled v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici ob Krki.

Kot je ob razstavi povedal kustos razstave in direktor galerije dr. Robert Inhof, želijo s to razstavo pokazati, da Prekmurje niti na področju likovne umetnosti ni osamljen brod, ki brezciljno plove po zakotnih močvirjih anonimnosti in lastnega malodušja. Prekmurje prav tako, pravi, ni območje, kjer bi bilo vse povsem drugače, kot je v preostalem delu Slovenije, bolj dolgočasno in zaostalo. Razstavljena dela nam razkrivajo, da likovna umetnost v Prekmurju ni od vsega izolirana umetnost, ki s tisto, ki se je razvijala drugod po Sloveniji, nima nobene zveze.

osamljensoti, prekmursko-slikarstvo, galerija-murska-sobota, galerija-božidarja-jakca
Maruša Lapuh
Razstava o prekmurskem slikarstvu Osamljenosti je na ogled v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici ob Krki.

Na razstavi so predstavljena dela trinajstih prekmruskih likovnih umentikov. To so Igor Banfi, Dubravko Baumgartner, Nikolaj Beer, Robert Černelč, Sandi Červek, Ladislav Danč, Marjan Gumilar, Štefan Hauko, Zdenko Huzjan, Nataša Kos, Franc Mesarič, Mirko Rajnar in Dušan Šarotar.

Kakovost slikanja in umetniški izraz pa nista lokalnega, temveč univerzalnega značaja, saj umetniška dela, ki izražajo osamljenost, tesnobnost in melanholijo, najdemo domala povsod po svetu. To pa ne pomeni, da nekaj, kar nastane v majhnem okolju, a je izraženo kot univerzalno, povsem razvodeni in izgubi lastno identiteto.

Tema razstave je osamljenost, tesnoba in melanholija kot tisti skupni imenovalec, ki se v preseku dobrih petdesetih let izčrpno izrazi pri različnih »prekmurskih« umetnikih. S problematiko in tematizacijo horizonta, praznine in melanholije poskušamo razložiti, kaj ti pojmi pomenijo in kako se kažejo v delih predstavljenih umetnikov, hkrati pa dokazati, da »prekmurska« likovna umetnost ne vsebuje drugačnega izraza, kakršnega bi lahko zaznali le tukaj in nikjer drugje, pove in doda, da je likovni jezik in rokopis izviren in geografsko nezamejen. Ravno zato je univerzalen, saj v njem ni mogoče zaznati nobenih lokalizmov in regionalizmov.

Osamljenosti_pogled v razstavišče GBJ_Maruša Lapuh
Maruša Lapuh
V Galeriji Božidarja Jakca so lahko glede na možnosti razstavili še več del "prekmurskih slikarjev", kot jih je bilo na razstavi v murskosoboški galeriji.

S pričujočo razstavo so hoteli prikazati dva pomembna segmenta – odlično likovno delovanje v Prekmurju v zadnjih petdesetih letih in skrb za premično dediščino, ki jo hranijo v stalni zbirki Galerije Murska Sobota. Razstava je tematizirana preko izkušnje horizonta kot robnega izkustva, ki pa ga vsak predstavljeni umetnik interpretira na samosvoj način. To je univerzalno izkustvo, kakor je univerzalen tudi likovni jezik vseh trinajstih predstavljenih umetnikov.

To razstavo je Galerija Božidar Jakac v sodelovanju z murskosoboško galerijo pripravila v počastitev 100. obletnice priključitve Prekmurja k matični domovini. Ogledate si jo lahko do 16. avgusta.

prekmurje prekmursko-slikarstvo galerija-božidar-jakac robert-inhof