vestnik

Prekmurka postala najstarejša obrtnica leta

STA, Vestnik, 8. 12. 2022
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Margit Grah iz Svetega Jurija na Goričkem je prejela posebno priznanje.
Aktualno

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na nocojšnji slovesnosti podelila prestižni priznanji Obrtnik in Podjetnik leta 2022. Obrtnik leta je postal Leon Kranjc iz Logatca, podjetnik leta 2022 pa Ivan Cajzek iz Rogaške Slatine. Najstarejša obrtnica leta 2022 je 76-letna frizerka Margit Grah iz Prekmurja.

Priznanji, ki so ju podelili na slovesnosti na Brdu pri Kranju, vsako leto podelijo obrtniku in podjetniku, ki predstavljata vzor odličnosti in kakovosti poslovanja.

Podjetje Klin iz Logatca, ki ga vodi Kranjc, se ukvarja z izdelavo in vgrajevanjem dimniških sistemov ter prodajo in montažo kaminskih peči. Letos so se preselili v nove proizvodne prostore, kjer so pridobili tudi skladiščni prostor in prostor za laserski razrez pločevine, naložba pa jim bo po Kranjčevih besedah pomagala 30-letno tradicijo nadgraditi z maloserijsko proizvodnjo.

Družinsko gradbeno podjetje GIC Gradnje iz Rogaške Slatine, katerega direktor in lastnik je Cajzek, posluje 32 let. V tem obdobju so po navedbah OZS uspešno dokončali več kot tisoč projektov. Gradijo poslovne, gospodarske, industrijske in turistične objekte, izvajajo sanacije in adaptacije ter obnavljajo kulturno dediščino. Poleg tega gradijo in vzdržujejo infrastrukturo ter izvajajo inženirske storitve.

Grahova beleži kar 55 delovanja v obrtništvu

Najstarejša obrtnica leta 2022 je 76-letna Margit Grah, ki je pričela dejavnost frizerstva opravljati leta 1976, ko jo je prevzela od svojega očeta. V frizerstvo je vpeta že od otroštva, saj je bil salon njenega očeta eden prvih frizerskih salonov v Rogašovcih in bližnji okolici. Po končani frizerski šoli v Celju, opravljenem vajeništvu in pomočniškem stažu, je delala pri očetu in tako skrbela v salonu za žensko striženje, oče pa za moško striženje ter britje. Najstarejša obrtnica leta letos beleži kar 55 let delovanja v obrti. Margit Grah je še vedno zelo aktivna tudi kot članica Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota.

Kot je poudaril predsednik OZS Blaž Cvar, prejemniki priznanj dokazujejo kakovost in uspešnost slovenske obrti in podjetništva. Malo gospodarstvo je za Slovenijo po njegovih besedah izjemnega pomena, saj predstavlja več kot 99 odstotkov celotnega gospodarstva in zaposluje več kot 350.000 ljudi. "Prav zato si ta segment gospodarstva zasluži posebno obravnavo in posebno pozornost," je dodal.

To je po njegovih besedah še posebej pomembno v tokratni krizi, ki jo zaznamujejo zelo visoke cene energentov. Ukrepi, ki jih je pripravila vlada, so dobrodošli, a v trenutni obliki ne morejo zadostovati, je opozoril. Posebej je pozval k oblikovanju cenovne kapice za ceno električne energije. "Bolj kot subvencije si obrtniki in podjetniki želite takšno ceno električne energije, ki je primerljiva s cenami v tistih državah, s katerimi tekmujemo na trgu," je dejal.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je zbranim obrtnikom in podjetnikom zagotovil, da vlada prepoznava njihove dosežke in sliši njihove pozive, kar velja tudi v tokratni krizi. "V težkih časih je potrebna vztrajnost. Svetovno gospodarstvo prestaja največjo preizkušnjo v zadnjih desetletjih. Tisti, ki v teh časih zmorete inovativnost in podjetnost, boste zagotovo ključni nosilci gospodarskega razvoja naše države," je dejal.

Obljubil je, da se bo s svojo ekipo do konca trudil oblikovati takšne ukrepe za naslavljanje energetske draginje, ki bi pomagali čim širšemu krogu podjetij. "Poleg države pa nam more ob strani stati tudi Evropa, ki je v zadnje pol leta po mojem mnenju zgrešila najpomembnejši cilj - cilj solidarnosti," je dodal.