vestnik

Prekmurski ekonomist, ki se je tik pred vojno vrnil iz Kijeva: "Ta država in ti ljudje ne bodo nikoli več isti"

Rok Šavel, 10. 3. 2022
Osebni arhiv
"Sedanje "kazenske ekspedicije" s strani Rusije vseeno ni pričakoval nihče. Vsi smo pač upali, da Putin vseeno ni tako nor," pravi Horvat.
Aktualno

Nekdanji državni sekretar in ekonomist Andrej Horvat je bil štiri leta in pol na delu v Ukrajini, kjer je delal v okviru projekta U-LEAD na področju decentralizacije države. V Prekmurje se je vrnil 10 dni pred ruskim napadom.

Z Andrejem Horvatom, ki je zadnja leta v okviru projekta U-LEAD delal v Kijevu, smo se pogovarjali o njegovem delu v Ukrajini, stanju v državi, ki je pod ruskim napadom, in njegovem videnju konflikta.

Kaj točno ste delali v Ukrajini in kako dolgo ste bili tam?

"V Ukrajini smo bili z družino od septembra 2017. V okviru pomoči nemške vlade Ukrajini pri vzpostavljanju vzdržne lokalne samouprave, torej vzdržnih občin, so potekale aktivnosti v vseh 24 ukrajinskih regijah. Predvsem je šlo za pomoč pri decentralzaciji primarnega šolstva in zdravstva ter administrativnih storitev, ki jih občine ali upravne enote nudijo svojim občanom in občankam. Pomemben del reforme je obsegal tudi regionalni in lokalni razvoj na socialnih in gospodarskih področjih. Oziroma, če povem nekoliko bolj razumljivo: najprej smo pomagali pri združevanju nekje 11.000 vasi in naselij v večje občine, skupaj jih je tako nastalo 1.469 v Ukrajini, po lokalnih volitvah oktobra 2020 smo jim pomagali pri izvajanju njihovih osnovnih nalog, v zadnjem letu in v prihodnje pa smo se usmerjali na podporo ekonomskemu razvoju. Geslo pri tem je bilo: "reforma je bila uspešno izvedena, sedaj mora imeti tudi učinke"."

Ste se uspeli vrniti domov pred rusko invazijo?
"Nekje 10 dni pred začetkom vojne smo bili poslani domov, ker je podjetje ocenilo, da lahko pride do vojne. Seveda v vojno ni nihče verjel, tako smo računali predvsem z nekoliko aktnivnejšim obiskom domačih v Sloveniji, nadaljevanjem dela od doma - otroci s šolanjem od doma, midva s soprogo pa na sestankih in posedanjem ob računalniku - ter vrnitev v Kijev čez kak mesec ali dva. Napetosti v Kijevu ni bilo čutiti, čeprav smo si za vsak slučaj nakupili nekaj zalog hrane ter si pripravili tudi kovček z najnujnejšimi potrebščinami, vendar to predvsem zaradi tega, ker so nam naši varnostniki tako vztrajno svetovali že nekaj tednov, pa še to s stavkom na koncu, da je vse sicer mogoče, vendar pa je verjetnost zelo majhna."

andrej-horvat
Osebni arhiv
Andrej Horvat je bil z družino v Kijevu od septembra 2017 - delal je v okviru projekta U-LEAD na področju decentralizacije države, izboljšanja zmogljivosti občin in spodbujanja regionalnega ter lokalnega razvoja.

Kakšno je bilo vzdušje v Ukrajini pred rusko invazijo? So Ukrajinci pričakovali, da bo do tega dejansko prišlo?
"Ukrajinci živijo z vojno z Rusijo že od leta 2014, ko je prišlo do vstaje na Maidanu, ko je takratni predsednik Janukovič bil pregnan v Moskvo in ko je se je Ukrajina odločila za svojo pot v Evropsko unijo. Takrat so ruske posebne enote podprle "upor" proti ukrajinskim oblastem na celotnem vzhodu in jugu Ukrajine, vse do regij Dnipropetrovsk, Kherson, Mykolaiv in Odesa. V dveh industrijsko najbolj razvitih regijah Donetsk in Lugansk jim je to tudi uspelo in takrat so tam tudi razglasili samostojni republiki, ki ju je Rusija tik pred sedanjo agresijo tudi priznala. V tej dokaj "statični" in "hibridni" vojni je od leta 2014 do sedaj že umrlo več kot 14.000 ljudi. Zato sedanje "kazenske ekspedicije" s strani Rusije vseeno ni pričakoval nihče. Vsi smo pač upali, da Putin vseeno ni tako nor, saj se mu to ekonomsko ne izplača, da tako ali tako pridno prodaja čedalje dražje energente državam Evropske unije, in zakaj bi želel to prekiniti? Vendar se je zopet zgodilo nekaj, za večino ljudi zelo iracionalnega, torej vojna."

Ste še v stiku s sodelavci, ki so ostali tam in kako doživljajo konflikt?
"Usode ljudi, ki jim je Evropska unija, skupaj s šestimi državami članicami, torej Nemčijo, Dansko, Švedsko, Poljsko, Estonijo in Slovenijo, pomagala pri vzpostavljanju lokalne samouprave, so v tem trenutku zelo različne. Na eni strani so to župani in županje in drugi prebivalci več kot 1.300 občin, s katerimi smo sodelovali. Naj omenim samo občino Buča, ki predstavlja predmestje Kijeva in je sedaj tudi veliko v medijih saj je bila pred nekaj dnevi razdejana s strani ruske vojske, kjer smo v stiku z namestnikom župana Tarasom Šapravskim, medtem ko je župan Fedorov ranjen in leži v bolnici. Ali občino Trostianets, ki leži v regiji Sumy na meji z Rusijo, ki velja za "zavzeto" oziroma "okupirano", vendar župan Jurij Bova še naprej usklajuje preskrbo prebivalstva ter skupaj z guvernerjem Dmitrijem Živitskim usmerja boje. Predstavniki obeh občin so že tudi obiskali Slovenijo. Buča je partnersko mesto z občino Kočevje, ki jim je pomagala z nasveti okrog vzpostavitve industrijskega parka, Jurij Bova pa je v Sloveniji obiskal naš Nordijski center, ker je v Trostianetsu organiziral tekmovanja v biatlonu. Moji sodelavci so na varnem, kolikor je to znotraj Ukrajine v tem trenutku to sploh mogoče. V Kijevu sta ostala dva sodelavca, ki sta se tako odločila sama, čeprav smo jima to odločno odsvetovali, vendar pa se je večina umaknila proti zahodnim regijam, nekateri so že tudi zapustili Ukrajino in delajo iz tujine. S sodelavci imamo vsak dan kratek sestanek, da se preštejemo, vidimo kje lahko kdo komu kaj pomaga, kdo je kje na kakšnem mejnem prehodu in rabi prevoz, prenočitev ali kakšno drugo informacijo. Ilija se je vrnil iz Lviva nazaj v Kijev in sedaj pomaga tam, Rina je ostala v Sumyju in v Trostianetsu organizira humanitarno pomoč, Nina je v Moldaviji in potuje v Romunijo, Dimitrij, ki je Belorus, se je z družino umaknil v Francijo. Zelo pestro, na žalost. Ta država in ti ljudje ne bodo nikoli več isti."

žitomir, zračni napad, obstreljevanje, ukrajina
Reuters
"Državi, ki je imela možnost, da se končno spravi iz hladnega objema sibirskega medveda, da se gospodarsko in socialno osamosvoji, je bila ta možnost sedaj premaknjena nekam daleč vstran," poudarja prekmurski ekonomist.

Kakšno je stanje v Kijevu? Menite, da bo Rusom uspelo zlomiti odpor Ukrajincev in zavzeti prestolnico ter državo?
"Center Kijeva, Maidan, cerkve in samostani, so zaenkrat še celi. Slišim tudi, da tudi železniški prevoz še dela. Predstava, da če bo padel Kijev bo padla tudi Ukrajina, je mimo, in po skoraj dveh tednih krvavih bombardiranj in presenetljivo uspešnega boja ukrajinske vojske in teritorialne obrambe, je dejstvo, da Ukrajinci in Ukrajinke ne bodo dovolili, da bi jih ponovno pošiljali v Sibirijo ali poskušali izstradati, kot je to bilo velikokrat v njihovi zgodovini. Ukrajina ima štiri milijonska mesta, ima 1.469 občin, ima 40 milijonov prebivalcev in je tako velika, da je ni mogoče okupirati. Če pade Kijev, recimo, kaj bodo pa Rusi tam počeli? A bodo vrnili Janukoviča in ekipo? Ok, in kaj bodo ti potem počeli? Če pade Kijev, se bo ukrajinsko vodstvo pač umaknilo, v katerega od drugih krajev. Po revoluciji 2014 in po sedanji odločnosti v tej vojni je očitno, da tega naroda ne bo mogoče pokoriti."

Kako vi osebno doživljate konflikt?
"Prizadeto in jezno, ker bo toliko mladih življenj in mladih karier grozote in svoje usode nosilo v sebi celo življenje in posledice bodo vidne tudi na njihovih otrocih in otrocih njihovih otrok. Državi, ki je imela možnost, da se končno spravi iz hladnega objema sibirskega medveda, da se gospodarsko in socialno osamosvoji, je bila ta možnost sedaj premaknjena nekam daleč vstran."

andrej-horvat
Osebni arhiv
Horvat je prepričan, da tudi če Rusi uspejo zavzeti Kijev, celotne Ukrajine ne bodo zmogli okupirati.

Potekajo aktivnosti za vključitev Ukrajino v EU po hitrem postopku - glede na to, da sta regionalni razvoj in lokalna samouprava vaši področji, kako razvita je Ukrajina v tem smislu?
"Ukrajina je evropska država in njeni prebivalci želijo postati člani in članice evropske družine in evropskih vrednot. Na področju regionalnega razvoja in lokalne samouprave so vsaj tam, kjer so bile države zahodnega Balkana pred nekaj leti, torej preden so se začela pogajanja z Evropsko unijo in tako daleč, da se jih lahko sprejme takoj v EU."

ukrajina andrej-horvat kijev vojna
Kaj zdaj berejo drugi