vestnik

Prekuženost v Sloveniji je med 2 in 4 odstotki. Gre za prvo raziskavo na svetu, ki je prekuženost ugotavljala na reprezentativnem vzorcu

Vestnik, 6. 5. 2020
Profimedia
Prekuženost v Sloveniji je med 2 in 4 odstotki je pokazala nacionalna raziskava.
Aktualno

Znani so izsledki raziskave o prekuženosti s koronavirusom.

"Če smo prej lahko samo ugibali, so zdaj naše domneve utemeljene," je na današnji tiskovni konferenci dejal Kacin in poudaril, da je raziskava dosežek, ki bo neprecenljiva novost pri prihodnjih ukrepih, ki jih bo morala sprejeti vlada, in za druge države, ki se soočajo s koronavirusom. 

Dr. Mario Poljak, glavni raziskovalec v nacionalni raziskavi, je uvodoma pojasnil, da gre za šestmesečno raziskavo. Danes bodo znani rezultati prve faze, druga faza pa bo sledila oktobra 2020, ko bodo vsem sodelujočim v raziskavi še enkrat vzeli brise. Poljak je še poudaril, da je to prva raziskava na svetu, ki je ugotovila prekuženost na reprezentativnem vzorcu. Uporabljen je bil združeni diagnostični pristop ugotavljanja prekuženosti in trenutne okuženosti. 

Sodelovalo je 1368 oseb

Vzorec 3000 oseb je bil izbran naključno, reprezentativen pa je bil glede na starost, spol in geografsko razdelitev Slovenije. Velikost vzorca je bila določena kot ravnotežje med zahtevano natančnostjo ocen in omejitvami časa ter predvsem človeških in finančnih virov. 1368 oseb je potrdilo sodelovanje v raziskavi, vse razen ene so pristale na odvzem brisa, 1318 pa jih je pristalo na odvzem vzorca krvi. Pojavilo se je tudi več kot 1200 prostovoljcev, ki so želeli sodelovati, vendar so lahko sodelovale le izbrane osebe. Nobene osebe zaradi metodologije niso mogli nadomestiti s prostovoljcem. Testiranje vzorcev je potekalo v nočnem času, saj podnevi testirajo rutinske vzorce. 

Raziskava je pokazala, da je protitelesa proti novemu koronavirusu imelo 41 oseb oziroma 3,1 % preiskovancev. Sklepamo, da je v stik s koronavirusom prišel skoraj vsak 30 prebivalec Slovenije. "Vzorec naše raziskave je dovolj velik, da smo 95-odstotno prepričani, da je prekuženost prebivalstva z novim koronavirusom med 2 in 4 odstotki," tako Poljak. 

Screenshot 2020-05-06 at 11.29.18
Nacionalna raziskava COVID-19
Primerjava s podobnimi raziskavami.

Najbolj pomembna komponenta te raziskave je sledenje preiskovancev vsakih 14 dni, je poudaril Miroslav Petrovec. Dodal je še, da je treba dosledno upoštevati ukrepe, ki so v veljavi. Po koncu poletja se bodo razni ukrepi verjetno vrnili, Petrovec pa še pravi, da glede na opažanja vedenja ljudi v zadnjih dneh, bi se lahko ukrepi vrnili že prej. 

koronavirus raziskava miroslav-petrovec situacija