vestnik

Premier Janša zanikal nepravilnosti pri nabavi opreme

Vestnik/STA, 14. 5. 2020
Bobo
Janez Janša
Aktualno

O nabavah zaščitne opreme je premier zatrdil, da je bilo dobavljeno vse, kar je bilo plačano, o ravnanju ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška s sodelavci pa, da je "rešilo na desetine življenj".

Državni zbor danes na izredni seji razpravlja o vladnem poročilu o nabavi zaščitne opreme za boj proti novemu koronavirusu. Z nagovorom jo je odprl premier Janša, ki je poudaril, da ne sedi na tem mestu, ker bi aktualna koalicija na vsak način rušila prejšnjo vlado in si želela oblasti, ampak zato, ker "je prejšnja vlada vrgla puško v koruzo na začetku epidemije in je bila to v tistem času verjetno edina konstruktivna možnost".

Kar se tiče nabav zaščitne in kritične medicinske opreme, je Janša zatrdil, da so potekale v skladu z zakonodajo, ki v primeru epidemije omogoča skrajšane postopke. Ker se je vlada zavedala tveganj, povezanih s tem, je po njegovih besedah tudi poskrbela, da se vse pogodbe javno objavijo. Prav tako je sama pozvala računsko sodišče k preiskavi, koalicija pa je predlagala ustanovitev preiskovalne komisije, ki zajema tudi obdobje te vlade, je navedel. Prve kritike so se pojavile zaradi avansov, zato so se na pristojnem ministrstvu odločili, da bodo skušali opremo nabavljati brez avansov. Janša ocenjuje, da ni evropske države, ki je plačevala avanse, pa bi v skladu z njimi dobila vso opremo.

Evropska oprema brez ustreznih certifikatov

Ob tem je premier povedal, da je Slovenija od Evropske komisije ta teden dobila prvo pošiljko, in sicer 300.000 kirurških mask. Danes pa so posredovali dopis, naj podarjenih mask ne delijo, saj so šele zdaj začeli gledati certifikate, ki pa so neustrezni. "Evropska komisija, ki ima na desettisoče uradnikov," je pripomnil. V tem trenutku je bilo po njegovih informacijah plačanih za okoli 30 milijonov evrov dobav. "Vse, kar je bilo plačano, je bilo tudi dobavljeno," je zatrdil Janša. Ko avansi niso bili več problem, je nastal problem z maržami. A po informacijah Janše so bile te najvišje pri klasičnih, standardnih dobaviteljih slovenskemu zdravstvu. "Problemi so se začeli, ko mnogi od teh očitno niso prišli zraven," je dejal.

Kot je še poudaril, se da preveriti vsaka pogodba. "Tu ni nobenega problema," je zatrdil. Kar je skupaj s kolegi na drugih ministrstvih in na zavodu za blagovne rezerve v tistih razmerah naredil minister za gospodarstvo Počivalšek, je po besedah Janše "rešilo na desetine življenj".

Janša je med drugim tudi opomnil, da je bila epidemije 12. marca razglašena nezakonito, saj bi jo morala vlada, ne pa pristojni minister. Vendar pa prejšnji premier Marjan Šarec tega ni hotel narediti, zato je tedanji minister za zdravje Aleš Šabeder "to naredil na svojo roko".

dz seja zaščita oprema koronavirus