vestnik

Premier Šarec danes na uradnem obisku na Madžarskem

STA, 28. 10. 2019
Reuters, Bobo
Viktor Orban in Marjan Šarec se bosta danes prvič uradno srečala.
Aktualno

Dobro obiskanega dogodka v eni od budimpeških restavracij so se udeležili predstavniki slovenskih in madžarskih turističnih podjetij ter medijev.

Slovenska turistična organizacija (STO) je danes ob robu uradnega obiska premierja Marjana Šarca v Budimpešti pripravila tradicionalni poslovni dogodek za promocijo slovenskega turizma na Madžarskem. Šarec je madžarski javnosti Slovenijo predstavil kot zeleno destinacijo.

Premier Šarec je dejal, da si v Sloveniji prizadevamo, da bi še bolj poudarili naše prednosti in turistom ponudili "tisto, česar oni nimajo, mi pa imamo tega v izobilju". Pri tem je izpostavil čisto in neokrnjeno naravo ter čisto vodo. "Slovenija kot zelena destinacija skrbi za to, da vse, kar delamo, delamo trajnostno in s skrbjo za okolje," je poudaril.

Šarec je še dejal, da Slovenija in Madžarska dobro sodelujeta na vseh področjih, imata pa še veliko neizkoriščenih potencialov in temu je namenjen tudi današnji obisk, med katerim se bo srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija vse bolj zanimiva destinacija za madžarske turiste. Lani je Slovenijo obiskalo več kot 180.000 Madžarov, ki so opravili skoraj pol milijona prenočitev, kar je 24 odstotkov več gostov in skoraj 30 odstotkov več prenočitev kot leta 2017.

thumbnail_20191028_082520
Silva Eöry
Na Erzsebet mostu so danes tudi slovenske zastave.

Na današnjem dogodku je zainteresirani madžarski poslovni javnosti svojo ponudbo predstavilo okoli 20 slovenskih turističnih podjetij, med njimi hoteli, kampi, toplice in smučišča.

Slovenski turizem je v zadnjih petih letih zabeležil 150-odstotno rast prihodov in prenočitev madžarskih turistov. Madžarski turisti se s 4,3-odstotnim deležem uvrščajo na šesto mesto med vsemi tujimi turisti, ki obiščejo Slovenijo.

"Intenzivne promocijske aktivnosti STO in turističnega gospodarstva v preteklih letih se odražajo v visokih stopnjah rasti z madžarskega trga," je prepričana direktorica STO Maja Pak. "Ob aktivnem oddihu v gorskih krajih se madžarski gostje zanimajo tudi za kulturo, mesta in gastronomijo, kar v luči Slovenije kot nosilke naziva Evropska gastronomska regija 2021 predstavlja nadaljnji potencial za povečanje prepoznavnosti Slovenije kot destinacije za odlična gastronomska doživetja," je dodala.

Letno sicer potuje več kot 10 milijonov Madžarov, ki potrošijo več kot 2,1 milijona evrov. V povprečju potujejo štirikrat letno in opravijo eno daljše ter tri krajša potovanja v tujino, kažejo podatki STO.

Slovenija z Madžarsko na področju turizma sodeluje tudi v multilateralnih pobudah, kjer se v okviru delovnih skupin izvajajo različna študijska potovanja in seminarji ter potekajo dogovori o skupni promociji in sodelovanju pri razvoju skupnih turističnih produktov.



slovenija madžarska premier obisk
Kaj zdaj berejo drugi