vestnik

Cerop bi v Murski Soboti pobiral komunalne odpadke

Rok Šavel, 20. 3. 2022
Nataša Juhnov
Cerop. Slika je simbolična.
Aktualno

Odprava nepravilnosti iz revizijskega poročila računskega sodišča še poteka, a prišlo je do pomembnih premikov.

Iztekel se je rok, ki so si ga pomurske občine zastavile za odpravo nepravilnosti, ki jih je v reviziji poslovanja javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop) odkrilo računsko sodišče. Do 17. marca naj bi bil namreč sprejet nov ustanovitveni akt javnega podjetja. Že pred meseci je bilo jasno, da občine lastnega roka ne bodo ujele, saj bi moral biti odlok obravnavan in sprejet v vseh 27 občinskih svetih, a do pozitivnih premikov je vendarle prišlo.

cerop
Nataša Juhnov
Po optimistični oceni bi nov odlok javnega podjetja lahko bil v veljavi do poletja.



Inštitut za javno-zasebno partnerstvo je pripravil osnutek odloka, ki so ga minuli teden usklajevali na sestanku z župani in vodstvom Ceropa. Po besedah direktorice javnega podjetja Simone Biro je usklajevalni sestanek minil brez velikih pripomb, sledita sestava čistopisa odloka in nato obravnava akta v občinskih svetih. Podžupan puconske občine Jožef Ficko pa dodaja, da je bilo slišati nekaj pripomb, med drugim glede sestave nadzornega sveta in potrebnega kvoruma v svetu ustanoviteljic. Nadzorni svet bo nov organ javnega podjetja, v njegovi domeni bosta med drugim izvedba postopka za izbiro direktorja Ceropa in njegovo imenovanje ob predhodnem soglasju skupščine. To je bilo do sedaj v domeni sveta ustanoviteljic, ta bo po novem odloku ločen od upravljanja javnega podjetja. Osnutek novega odloka predvideva tričlanski nadzorni svet, ki bi ga sestavljala dva predstavnika občin ustanoviteljic in en predstavnik delavcev, župani pa so izrazili željo, da bi v nadzornem svetu sedelo šest članov.

Druga pripomba, ki jo navaja Ficko, je predvideni 70-odstotni kvorum za odločanje v svetu ustanoviteljic. V starem odloku namreč velja, da svet ustanoviteljic veljavno odloča, če je na seji navzočih toliko županov, da imajo več kot 50 odstotkov vseh glasov. Svetniki puconske občine so se sicer minuli četrtek že seznanili z osnutkom odloka, čeprav ta, kot rečeno, še ni bil usklajen. Po pojasnilih Ficka pred samo sejo, so želeli od svetnikov slišati njihova morebitna dopolnila, sicer pa naj bi se v enem tednu vse občine izrekle glede pripomb in bi po optimistični oceni lahko novi odlok začel veljati do julija.

20210928_092531
Rok Šavel
Direktorica Simona Biro priznava, da se zanimajo za koncesijo v soboški občini, a se na razpis še niso prijavili.


Koncesija je mamljiva

Zanimivo bo videti, ali se bo Cerop prijavil na razpis za pridobitev koncesije za zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov na območju Mestne občine Murska Sobota (MOMS). Gre za velik, več kot 12-milijonski posel, ki zagotavlja izvajanje gospodarske javne službe v 12-letnem obdobju. Da bi Cerop poleg obdelave in odlaganja odpadkov opravljal še javno službo zbiranja za vse občine, je zagovarjal nekdanji direktor Franc Cipot, saj naj bi bila tako zagotovljena gospodarska odvisnost od občin ustanoviteljic, hkrati pa bi se to izrazilo v nižjih cenah na položnicah. Simona Biro priznava, da jih koncesija soboške občine zanima, a se glede prijave na razpis še niso povsem odločili, saj morajo preveriti pogoje. Koncesijo za zbiranje odpadkov v soboški občini je do sedaj imela družba Saubermacher - Komunala, izbira na razpisu pa bo potekala po kriteriju ekonomsko najugodnejše ponudbe.

Cerop koncesija odlok
Kaj zdaj berejo drugi